Viktoria Helgesson, vår hittills bästa kvinnliga konståkare i modern tid, åker sin sista tävling som elitidrottare i helgen. Det blir ett avsked på hemmaplan och Elitseriefinalen i Skövde. Men hon lämnar inte idrotten, utan fortsätter att finnas med i utvecklingen av, som ambassadör för och i allra högsta grad som delaktig i framtidens konståkning.

”Det är dags för mig att sluta som elitidrottare. Jag lämnar inte sporten utan kommer att fortsätta med konståkning, som tränare och koreograf. Konståkningen har funnits med mig hela livet och kommer att fortsätta göra det i framtiden!

Jag har nått min topp, och känner mig färdig med den delen av mitt konståkningsliv. Beslutet har vuxit fram. Jag har lyckats med mer än jag någonsin kunnat drömma om när jag började åka skridskor för mer än 20 år sedan. Jag tar med mig minnen för livet, har fått uppleva så otroligt många fantastiska stunder. Nu vill jag ge tillbaka till den sport som givit mig så mycket. Dela med mig av mina erfarenheter och kunskap och hoppas att få många att uppleva den glädje jag har fått uppleva, genom min idrott, konståkningen.

Tack till mina tränare som varit med mig på den här fantastiska resan, från de första skären till nu. Ni har hjälpt mig att växa som konståkare och som person, alltid trott på mig, även när jag inte trott på mig själv. Tack Svenska Konståkningsförbundet, Sveriges Olympiska Kommité, Stendörren och alla sponsorer under åren. Utan er hade min satsning aldrig varit möjligt!

Framförallt vill jag tacka alla er som stöttat mig, peppat mig och funnits där på alla sätt under många år. Jag hade inte kunnat göra det här utan er!”

Elitseriefinalen hålls mellan den 10–12 april i Skövde. Damerna åker kortprogrammet på lördag eftermiddag och finalen på söndag.