Hjälp oss att få mer kunskap om djuren som lever i vattnet när du är vid stranden, på sjön eller vid havet! Den uppmaningen riktar nu Havs- och vattenmyndigheten, Göteborgs universitet och Länsstyrelsen Värmland till allmänheten.

– Vi har utvecklat en tjänst som vi kallar ”Rappen” där man enkelt kan rapportera in fynd av ovanliga och hotade arter. Tjänsten fungerar i mobilen, på datorn och läsplatta, säger Erland Lettevall på Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Projektet ”Rappen” startades i våras och är ett sätt att testa så kallad crowdsourcing för att få data om vattenlevande arter. Med allmänhetens hjälp hoppas myndigheterna få in viktig information om förändringar i vattenmiljön som ett komplement till annan miljöövervakning.

– Vi behöver få en bättre bild av var olika arter finns eller inte finns, hur många de är och när fynden gjordes. Det gäller framförallt hotade arter som tumlare och andra valar men även så kallade invasiva arter som normalt sett inte finns i svenska vatten, exempelvis svartmunnad smörbult, säger Karin Enfjäll på Länsstyrelsen Värmland.

”Rappen” är en mobilvänlig webbtjänst som fungerar i smartphone, surfplatta och dator. Via HaV:s webbplats kommer du åt länken och tjänsten är tillgänglig från och med i dag, 4 juli, till och med 30 oktober. Det enda som krävs är internetuppkoppling.

Med några enkla klick i mobilen, läsplattan eller datorn kan du enkelt rapportera in ditt fynd. Alla vattenlevande arter och organismer är av intresse men främst vill myndigheterna i ett första skede veta mer om utbredningen av tumlare och andra valar, svartmunnad smörbult, signal- och flodkräfta, marina invasiva krabbor och ullhandskrabban som är en invasiv sötvattensart. För dessa arter finns också bilder inlagda i ”Rappen” så att du kan jämföra om det verkligen rör sig om den arten. Du hittar även annan information som underlättar rapportering av rätt art tillsammans med instruktioner hur arterna ska fotograferas. Du behöver bara ange art, ditt namn och e-postadress.

– Om man inte hittar sitt fynd i ”Rappen”, är osäker eller vill rapportera något annat så går det också bra. Vi tar hand om alla bidrag och kan senare upplysa anmälaren om vilken art det rör sig om, säger Matz Berggren vid Institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet.

Alla rapporter som skickas in kontrolleras av experter och hamnar sedan i Artportalen.se. Uppdateringar av ”Rappen” sker automatiskt. På sikt är målet att utveckla tjänsten med bilder och information om fler arter, översättning till fler språk och att det sker en direkt synkronisering mot Artportalen. Det unika med ”Rappen” är att du kan rapportera flera olika vattenlevande arter här.

– Detta är ett försök att få en mer samlad rapportering av arter i vattenmiljön. Men vi vill även få lösningen funktionell och rolig att jobba med. Därför uppmanar vi också alla att komma in med synpunkter och idéer om hur vi kan göra ”Rappen” ännu bättre, säger Erland Lettevall.

I projektorganisationen för ”Rappen” ingår också Sveriges Lantbruksuniversitet, Naturhistoriska riksmuseet, Kolmårdens djurpark och Harbour Porpoises around Kullaberg (HAKU). I slutet av 2015 ska Rappen utvärderas och rekommendationer ska tas fram för framtida utveckling.

Här kan du läsa mer om ”Rappen”

Länk till ”Rappen”