Den 18 augusti föddes en tamanduaunge på Parken Zoo. Det är en liten hane som tamarduaparet Tamara och Eduardo fått. Nu bjuds allmänheten in att namnge ungen med en namntävling som sker vid tamanduahägnet lördagen den 5 september.

”Vi välkomnar en liten tamanduaunge som föddes den 18 augusti”, säger Linn Lageström, djurparkens driftchef. ”Trots att ungen inte ens är två veckor gammal har den redan börjat tuffa till sig och fräsa åt djurvårdarna, även om det mest låter som en lätt väsning. Ungen behöver också ett namn, något vi tänkte be allmänheten om hjälp med”.

Tamanduan, som också kallas för trädmyrslok, är en mindre släkting till jättemyrsloken. Den är starkt utrotningshotad och ingår i Europeiska djurparksföreningens avelsprogram. Trots namnet spenderar tamanduan ungefär lika mycket tid uppe i träden som nere på marken. Den 18 augusti fick tamanduaparet Tamara och Eduardo en liten hanunge som nu boar in sig med familjen.

Allmänheten bjuds in att döpa tamanduaungen

På lördag den 5 september får Parken Zoo-besökare möjlighet att komma med förslag på vad den lilla hanungen ska heta. En ofta uppskattad tävling då också djurskötare och veterinär är på plats.

Så här går namntävlingen till

Mellan klockan 11.30 – 12.00 på lördag den 5 september kan man lämna sitt namnförslag vid tamanduahägnet. Djurvårdarna väljer sedan ut de tre bästa förslagen och besökare får sedan rösta vilket som blir vinnarnamnet till tamanduaungen. Vinnarbidraget får inte bara äran utan också ett pris.

Fakta tamandua

Tamanduan lever i det vilda i tropisk regnskog, savann och buskskog i Sydamerika, från Venezuela till norra Argentina, södra Brasilien och Uruguay. Den har inga tänder utan slickar i sig födan som till stor del består av insekter som krossas i magen på dem. Termiter hör till en storfavorit men även andra insekter slinker ner. Termitstackarna sliter de upp med sina kraftiga klor på framtassarna. Honan är dräktig i 160 dygn och ungen stannar hos mamman i flera månader och hon bär den på ryggen.

Tamara och Eduardo har tidigare fått en unge vid namn Lola som föddes 2013, hon flyttade förra veckan hemifrån för att bilda egen familj och finns nu i Antwerpen Belgien. Tamanduan dödas ofta i trafiken och den jagas för köttets skull och för att man gör rep av senorna i svansen. Den ingår i Europeiska djurparksföreningens avelsprogram för bevarandet av hotade arter.

Mer information om tamanduan hittar du HÄR