”Jag håller Spanien som favoriter och det passar Sverige väldigt bra”, säger Lilie Persson, damlandslagets assisterande förbundskapten som är Eurosports expertkommentator under måndagens EM-final.

Svenskorna vann fredagens thriller mot Tyskland i Netanya, där målvakten Emma Holmgrenblev stor matchhjälte efter två räddningar i straffsparksläggningen. Nu väntar Spanien som var finalmotståndare 2012 när Sverige senast vann mästerskapet.

– Det kommer att bli en jämn och välspelad match, där ett revanschsuget Spanien möter ett Sverige som har gott självförtroende, säger Lilie Persson som kommenterar matchen tillsammans med Marcus Bühlund.

– Spanien är Europas Japan – de är väldigt bolltrygga och passningsskickliga. Men även Sverige visade under matchen mot Tyskland upp ett mycket bra anfalls- och passningsspel. Sveriges styrka är kollektivet, ett metodiskt försvarsspel och spelare som kan sticka ut, som Stina Blackstenius och Tove Almlqvist.

Finalen 2012 i turkiska Antalya vann Sverige efter att Malin Diaz gjort matchens enda mål, på en skottretur från Elin Rubensson. I årets trupp finns det flera som är kapabla att avgöra finalen.

– Absolut. Förutom Blackstenius och Almqvist är Michelle De Jong väldigt farlig när hon kommer centralt och kan skjuta distansskott. Men jag vill framhålla kollektivet, ta bara Anna Oskarssonshögerinlägg som ledde fram till 2-1-målet – det är otroligt bra gjort i hennes ålder, säger Lilie Persson.

U19-EM i Israel, direkt på Eurosport
Måndag 27 juli
18:30 Final: Sverige – Spanien