Alla fyra hjulen i luften 77 gånger, ren flygning i mer än en halv minut – den legendariska specialsträckan ‘Ouninpohja’ är tillbaka i ‘Neste Oil Rally Finland’. Det Nordslingan i Nürburgring är för racerförare är den här fullfartssträckan genom skogarna kring Jyväskylä för rallyförare, där säsongens åttonde deltävling i World Rally Championship (WRC) körs med start torsdagen den 30 juli och målgång söndagen den 2 augusti.

 Dubbla världsmästarna och ledarna i årets VM-tabell, Volkswagens Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), har fartrekordet på ‘Ouninpohja’ sedan 2013. De siktar på att ta hem segern i årets Rally Finland. Men två av deras många konkurrenter är teamkollegorna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN) som har fördelen av hemmabana. Det tredje Volkswagen-paret Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N) känner sig särskilt hemma på snabba banor och skuggar nu på andra plats i VM-tabellen.

– Många beskriver Rally Finland som skogens Formel 1, säger Volkswagens motorsportsdirektör Jost Capito.

– På Volkswagen menar vi att flygning på fyra hjul är en riktig beskrivning av det här ikoniska rallyt. Det finns inget annat rally där förarna upplever så många krön och så långa hopp. Och det finns inget annat ställe med så snabba och smala grusvägar som i Finland. Det handlar om precisionskörning, och om att förarna har förtroende för sina rallybilar och om att inställningarna är perfekta. Med Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen har vi inte bara världens bästa förare utan också de bästa tekniska förutsättningarna för Rally Finland i form av Polo R WRC. Och det är precis vad vi vill bevisa nu för tredje gången i rad.

Mest spektakulära rallyt
Rally Finland är essensen av vad rally är för de verkliga fansen. Rallyt runt Jyväskylä, som tidigare kallades ”De tusen sjöars rally”, har varit Finlands inslag i World Rally Championship i mer än fyra decennier utan avbrott. Vid sidan av Rally Monte Carlo är det det mest prestigefyllda rallyt i kalendern och bara Rally Great Britain har körts lika många gånger som WRC-rally, 41 gånger.

Det vann sitt rykte som ”Grand Prix på grus” med sina typiska snabba och följsamma specialsträckor med hastigheter nästan lika höga som på asfaltsrallyn. WRC-förarna får sin ultimata adrenalinkick i Rally Finland i allmänhet och på specialsträckan ‘Ouninpohja’ i synnerhet. På 2013 års version av den legendariska, 33 kilometer långa specialsträckan, blev WRC-bilarna luftburna vid exakt 77 tillfällen och förblev i luften totalt 30,4 sekunder- utan motstycke i rallyvärlden. Markko Märtin har rekordet för det längsta hoppet i WRC-historien när han 2003 flög 57 meter i 171 km/tim. Sébastien Ogier har ett annat rekord från 2013 när han körde sträckan med en snittfart av 130,75 km/tim.

Vid sidan av ”Ouninpohja”, som är tillbaka efter ett års uppehåll, erbjuder Rally Finland 2015 många klassiker, som ‘Himos’, ‘Jukojärvi’ och andra. År 2015 körs 20 specialsträckor, totalt exakt 320 km. De enda helt nya partierna av rallyt är Power Stage ‘Myhinpää’ och några korta sektioner av andra specialsträckor.