Allt fler väljer att resa med X 2000, Sveriges snabbaste snabbtåg, mellan Stockholm och Göteborg. I juni ökade resandet med drygt tio procent jämfört med samma period i fjol. För att möta efterfrågan fördubblades antalet platser på de populäraste avgångarna. Planer finns också på att utöka antalet platser med X 2000 från och med i höst.

– Resenärer fortsätter att strömma till snabbtåget i sådan takt att vi satt in tusentals extra platser. På flera avgångar hade vi gärna satt in ännu fler platser om vi kunnat, säger Maria Hofberg, affärschef på SJ.

Intresset för X 2000-tågen ser dessutom ut att hålla i sig i juli. Hittills ligger ökningen kvar på samma nivåer som i juni. Planer finns därför att utöka antalet platser på snabbtågen även i höst.

– SJ ser flera förklaringar till det ökade intresset för resandet med X 2000. Den korta sammanhängande restiden och avgångar minst en gång i timman i båda riktningarna gör snabbtåget både tillgängligt och bekvämt. Att tåget är ett klimatsmart sätt att resa spelar också in.

Den största reseökningen sker bland 1 klass-resenärer som förutom resan har tillgång till lounge i både Göteborg och Stockholm. Ökningen uppgick till drygt 20 procent i juni. Möjligheten att använda restiden till vila, jobb eller socialt umgänge ostört av incheckning och säkerhetskontroller lockar allt fler affärsresenärer, inte minst från flyget, säger Maria Hofberg.