För mer än varannan svensk som äger en smartphone har minnesutrymmet tagit slut i deras mobil. Det visar en ny undersökning från mobiloperatören Tre som har frågat svenska folket vad de först offrar i sin mobil vid en upprensning eller radering. Undersökningen visar även vilka applikationer de behåller in i det sista. Bank-och betallösningar slår både sociala medier och musik, medan appar för ljudböcker och TV-tablåer inte är lika viktiga att ha kvar.

Enligt undersökningen har närmare 9 av 10 svenskar en smartphone. Mer än varannan person av dem (58 procent) har varit med om minnesutrymmet har tagit slut i deras nuvarande eller tidigare mobiltelefon, det vill säga att de inte har fått plats med exempelvis fler bilder, filmer och appar. Majoriteten av dem som har varit med om att minnet tagit slut, 73 procent, har raderat innehåll som lösning på problemet.

Vad är det då som ryker när svenskarna ska radera innehåll i sina mobiler? I första hand raderas appar (29 procent), tätt följt av bilder tagna med mobilkameran (25 procent) och filmer (20 procent).

– Undersökningen visar hur viktigt det är att ha ett väl tilltaget mobilminne från början. Det är trist när roliga spel, fina filmsekvenser eller härliga semesterbilder plötsligt behöver raderas för att ge utrymme för exempelvis en uppgradering av mjukvara, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Tre.

Topplista: Apparna som sitter säkert när mobilminnet är fullt*

1. Bank/betalapp – 32%
2. Facebook – 26%
3. Musik (Spotify/Itunes) – 14%
4. Instagram – 13%
5. Nyheter/ tidningar/ text-TV – 13%
6. Väder (Smhi/Yr) – 12%
7. E-post/mail – 12%
8. Chat (Messager/Whatsapp) – 9%
9. Resor/ Reseplanerare – 8%
10. Spel (Candycrush/Wordfeud) – 7%
11. Navigation/ kartor – 6%
12. Sökmotor (Google) – 5%
13. Webbläsare (Chrome/Firefox) – 5%
14. Radio/ Podcast – 5%
15. Hälsa/ träning (SATS/Runkeeper) – 4%

Få nämner appar som bostadsmarknad (Hemnet), böcker/ljudböcker (Storytel/iBooks), lagring (Dropbox/Google Drive), TV-tablå och religion (Bibeln) som någon av de tre appar de helst vill behålla. Varje app angavs av endast en procent av deltagarna i undersökningen.

*Topplistan är baserad på 2640 personers svar på frågan ”Vilka tre appar skulle du absolut inte vilja vara utan och är de sista tre du skulle radera?”. Frågan har varit öppen och svaren har kodats i efterhand.