Pär är åter hemma i Sverige efter att ha spenderat närmare två veckor i Kanada under fotbolls-VM. I detta VM-specialavsnitt diskuterar Pär och Sophie varför Sverige egentligen åkte ur redan i åttondelsfinal samt reflekterar kring Pärs iakttaganden under dagarna i ”VM-bubblan”.

Efter det svenska lagets förlust mot Tyskland i lördags har media konspirerat om att det nu är slutet för det svenska damlandslaget i fotboll. Det är dock inte något som Pär och Sophie i Fotboll och Damsamhälle alls tror är sant. Det är många småsaker som påverkat ett resultat. Men vad saknade det svenska laget egentligen? Pär och Sophie tror att mycket handlar om att våga testa nytt och gå utanför de planerade ramarna. Svenskar är i regel duktiga på organisation och struktur, så även det svenska landslaget, men varje situation går inte att planera i förväg. För att kunna gå ”utanför boxen” krävs både erfarenhet och självförtroende att våga göra annorlunda, eller göra det man inte hade tänkt göra.

Att öva på mod och självförtroende kräver oftast en tillåtande miljö, vilket alltid inte upplevs i Sverige. I Fotboll och Damsamhälles VM-special diskuteras just att det präglar hela den svenska kulturen. Skulle vi vara lite mer tillåtande, skulle vi få misslyckas och göra fel, och då skulle vi även våga testa mer nytt.

Ett bevis på att samhället inte är tillåtande är just i en situation såsom VM där damerna sågas både av etablerade medier, men även bland privatpersoner på sociala medier. I flera sammanhang har damfotbollen ifrågasatts och jämförts med herrfotbollen. Något som Pär, efter att ha pratat med Kanadensare och Amerikanare, under VM-dagarna, inte upplever är lika starkt i dessa nationer. Där ifrågasätter man inte damlandslaget utan är istället stolt över sitt landslag.

För att lyssna på hela avsnittet. Gå in på Acast eller Itunes .