Under semestertider ser Räddningstjänsten hur vissa typer av olyckor ökar. Ett vanligt larm under sommaren är trafikolyckor. Ofta får även mindre trafikolyckor tyvärr stora konsekvenser.

– Sommarens trafikolyckor smäller ofta högre, dels kör man fortare dels finns det inget som skyddar när du kör av vägen, säger Lars-Göran Nyhlén, olycksutredare på Räddningstjänsten Medelpad.

Det kan bero på olika saker, men ofta är stress något som gör ofta att vi tar onödiga risker. Vi ligger efter i våra pressade sommarscheman. Vi har tider att passa, och ofta planerar vi inte in viktiga pauser, vilket gör att bilresan på några sekunder kan förvandlas till livsfarlig. Behovet av att köra lugnt och välplanerat växer med resans längd, inte tvärtom. Ta hellre en dag längre på dig om du ska långt än att köra non stop.

Trenden surfa på mobilen samtidigt vid bilkörning är väldigt olycklig. Även trots hårdare regler i Sverige kring detta respekteras det inte. Enligt en brittisk studie minskar reaktionsförmågan med 37 procent när du skickar sms, vilket till och med är värre än om du kör rattfull. Kör du 100 km/h och tittar bort från vägen i cirka 10 sek hinner du färdas närmare 280 m. På den sträckan kan många hinder dyka upp speciellt om du dessutom inte håller avståndet.

En viktig sak som vi på Räddningstjänsten vill lyfta är att man respekterar avspärrningarna som vi sätter upp vid en trafikolycka. Många kör förbi dem rakt in i olycksplatsen där räddningspersonalen arbetar. Det är en av de absolut största riskerna med vårt arbete. Vi jobbar alltid för att få vägen körbar så fort som möjligt men arbetet kräver ofta utrymme och samverkan med polis, ambulans och bärgningskår., avslutar Lars-Göran Nyhlén, olycksutredare på Räddningstjänsten Medelpad.

Saker att tänka på:

-Planera din resväg och börja resan i god tid.

-Håll hastighetsbegränsningarna och respektera eventuella avspärrningar då vi eller andra arbetar på vägarna.

-Kör utvilad och planera in pauser om du skall åka långt.

-Använd bilbälte och håll avståndet

-Se till att barnen sitter säkert i bilen.

-Använd inte mobiltelefonen när du kör.

-Använd aldrig alkohol eller andra droger i samband med bilkörning!