Ludvig Söderman, UHSK visade upp fin form under EYOF i Italien. Foto: EOC

Under fredagen avgjordes slopestyle-finalen i freeski vid europeiska ungdoms-OS i Italien. Ludvig Söderman blev med riktigt fin åkning bäste svensk och knep åt sig en fjärdeplats i ett startfält med riktigt hög nivå.

Monte Zoncolan bjöd på strålande sol och fina förhållanden när årets freeski-final i slopestyle under European Youth Olympic Festival (EYOF) skulle avgöras. Ludvig Söderman, UHSK och Frans Nederberg UHSK hade båda kvalificerat sig och var riktigt revanchsugna efter big air-tävlingen tidigare i veckan.

De båda svenskarna visade direkt stabil åkning och när andra åkare föll på mer chansartade trick så höll sig de båda svenskarna till sin plan. En plan som efter första åket placerade dem på en femte respektive sjätte plats.

Ville klättra

Mitt i resultatlistan var dock ingen plats som någon av de båda svenskarna ville befinna sig på. I andra åket grävde Söderman djupt och laddade på ännu mer. Något som domarna noterade och ökade på 16 åringens poäng ordentligt.

– Jag kände efter första åket att det inte fanns så mycket att cleana upp riktigt så det var bara att steppa upp det istället. Så jag bestämde mig för att köra switch 900 istället för 720 i sista hoppet och det gick ju vägen, säger Söderman.

Söderman som gör sin första tävling på internationell nivå känner sig riktigt nöjd med sin insats och det faktum att han placerar sig precis utanför pallen är inget han tänker på.

– Det här känns helt fantastiskt, jag hade egentligen inte ens förväntat mig att komma till final innan vi kom hit. Jag fick ju ner det absolut bästa åket jag kunde göra på en slopestyle så det spelar ingen roll var i listan jag hamnade. Jag känner mig bara sjukt nöjd, säger Söderman.

Nederberg hade även han stora planer på förbättring i sitt andra åk men råkade tyvärr fall tidigt i coursen vilket gjorde att han kom av sig och tappade flytet i åket. Detta var dock ingenting som 17 åringen hängde läpp över utan såg till att bjuda publiken på en fin show med både frontflip och backflip innan åket var över.

– Första åket var egentligen inte superbra. Jag fick inte riktigt till grabsen i hoppen och flög egentligen inte så långt heller. Så det ville jag väl förbättra och även steppa upp åket med ett halvvarv till från en nia till en tia i sista hoppet. Men jag kom aldrig ända dit på andra åket då jag ramlade redan på första railen, säger Nederberg.

Svår uppladdning

För Nederberg har försäsongen varit problematisk med smärtor i ryggen. Något som gjort att han inte kunnat träna så mycket han egentligen velat göra. Även under tävlingen kände 17 åringen av smärtor i ryggen och han menar själv att den flacka backen inte gjorde saken bättre.

– Jag har fått en diskbuktning. Kotorna pressar liksom på disken så den blir stressad och trycker på lite nerver. Har kört mycket rehab så det känns mycket bättre nu. Den här coursen hade sjukt platta landningar vilket gör att det blir mycket impact som inte alls är optimalt för ryggen, säger Nederberg.

Trots att åken inte gick helt enligt plan är Nederberg nöjd med sin insats och tar med sig fina minnen från tävlingarna.

– Jag är ju mer nöjd än missnöjd. Sen att få vara flaggbärare på invigningen bland liksom tusen andra idrottare var ju faktiskt riktigt coolt, säger Nederberg.

Resultat Freeski slopestyle, EYOF 2023

1. Fadri Rhyner, SUI 90.50
2. Stefan Sorokin, EST 85.50
3. Petr Müller, CZE 83.50
4. Sudvig Söderman. SWE 81.50
8. Frans Nederberg, SWE 70.25