Efter en kort julledighet har det äntligen blivit dags för världscup och Tour de Ski. Här är landslagstruppen som kommer att representera Sverige under tourens etapper i Schweiz, Tyskland och Italien, 31 december – 8 januari.

Nio dagar, sju etapper, tre orter och en ”final climb”. Tour de Ski är tillbaka och världseliten i längdskidor samlas för tävlingar i Val Müstair, Oberstdorf och Val di Fiemme.

14 aktiva kommer att stå på start i den svenska tävlingsdräkten.

– Vi reser med en spännande trupp på sju damer och sju herrar. Kvoterna baseras på en grundkvot på sex platser, men de som är bland de 20 bästa i sprintcupen har personlig friplats i Tour de Ski och då får vi möjlighet till några extra platser, säger landslagschef Anders Byström.

17:e upplagan av Tour de Ski kommer att avgöras med två sprinttävlingar och fem distanslopp, innan vinnaren koras på toppen av Alpe Cermis. En etapp där Ebba Andersson klättrade över mållinjen som tvåa i fjol, vilket även innebar en andraplats i totalen. Ebba Andersson avstår dock från årets tour då hon istället tränar och återhämtar sig på hemmaplan efter att ha tillfrisknat från covid-19, som hon smittades av tidigare i december.

Med på listan står däremot Frida Karlsson som är hungrig på en Tour de Ski-revansch, samt Calle Halfvarsson som är redo för tävling efter ett kortare uppehåll. Även Johan Häggström och Ida Dahl är tillbaka på världscupscenen efter fina prestationer i Davos.

– Frida Karlsson längtar efter att få ta sig upp på Alpe Cermis i avslutningsbacken i Val di Fiemme och vi får också tillbaka Moa Ilar och Anna Dyvik efter sjukdom. På herrsidan är Calle Halfvarsson tillbaka efter en träningsperiod och det blir nya chanser för Johan Häggström som presterade fint i både sprint och distans i Davos, säger Anders Byström.

Med i truppen finns även Team BAUHAUS-åkarna Lisa Ingesson och Märta Rosenberg, som båda gör världscupdebut i och med Tour de Ski.

Tour de Ski avgörs 31 december–8 januari.

TRUPPEN TILL TOUR DE SKI

DAMER
Ida Dahl, IFK Mora SK
Maja Dahlqvist, Falun Borlänge SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Moa Ilar, Falun Borlänge SK
Lisa Ingesson, Piteå Elit
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Märta Rosenberg, Trillevallens Sportklubb

HERRAR
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Johan Häggström, Piteå Elit
Leo Johansson, Falun Borlänge SK
Anton Persson, Falun Borlänge SK
William Poromaa, Åsarna IK
Eric Rosjö, IFK Mora SK
Oskar Svensson, Falun Borlänge SK