14 april drar nya Språkvän i Alingsås igång. Tanken är att nya och etablerade alingsåsare ska träffas för att utbyta tankar och erfarenheter under avslappnade former. Det är en unik chans att få lära känna en människa med en annan kultur, säger flyktingpedagog Robert Gustafsson.

– Konceptet som förr kallades flyktingguide har utvecklats och den 14 april är det Kick off för kommunens nya satsning Språkvän i Alingsås. Man kan säga att det är ungefär samma sak, men fokus är inte enbart att vara en guide för flyktingar eller invandrare som kommer till Alingsås. Utan det ska vara ett möte som berikar från båda håll, säger Gustafsson och fortsätter. Vi märkte i de tidigare satsningarna att det är en väldigt unik chans även för många svenskar att lära känna en människa de aldrig annars skulle ha kommit nära. Även om det enda kravet vi har är att träffas någon enstaka gång är det inte sällan som det lett till en bestående vänskap, berättar Gustafsson.

– Konceptet är annars enkelt. Språkvän i Alingsås hjälper nya och etablerade svenskar att mötas och få kontakt och ger en möjlighet att lära sig mer om både sig själv, andra och olika kulturer. Vid en eller flera tillfällen träffas den etablerade alingsåsaren en ny alingsåsare för att snacka lite och ta en fika. Det finns inga förpliktelser i övrigt. Det handlar helt enkelt om att man får en chans som man aldrig annars skulle få – och samma sak för den nya alingsåsaren. Att få en chans att snabbare komma in i nya hemlandet, staden och få en kontakt som annars hade tagit lång tid att skapa.