Hälften av svenskarna ställer lägre krav på barnsäkerhet vid transport utomlands än i Sverige. En av fyra väljer bort bilbarnstolen i hyrbilen och 35 procent kan tänka sig att åka tuk-tuk med barn. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.

Att ta sig runt med bil eller annat fordon kan vara ett bra sätt för familjer att uppleva ett resmål på semestern. Men hur barnen ska färdas eller sitta råder det delade åsikter om.

If har frågat resenärer med barn vilka krav de ställer på barnsäker transport. Undersökningen visar att nästan hälften av personerna ställer lägre eller mycket lägre krav på barnsäker transport på utlandssemestern än här hemma, om landet som de vistas i inte har samma krav som i Sverige.

– Kanske många slappnar av för att det är semester eller för att man tycker att det är opraktiskt. Men risken att råka ut för en olycka minskar inte bara för att man är på semester. Det sker inte färre olyckor på utländska vägar. Tvärtom är utländska vägar många gånger farligare än här i Sverige, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.

Mer än var tredje resenär med barn kan tänka sig att åka med taxi även om det inte finns några bilbarnstolar i den. En av fyra ställer inget krav på att hyrbilen ska ha barnstol.

– Vi rekommenderar att barnen åker i bilbarnstol, även om landet som man vistas i inte skulle ha det kravet. Barn är inte bara mindre, utan även mer ömtåliga och har andra proportioner än vuxna. Därför behöver de ett särskilt skydd när de färdas i bil. Ta gärna med egen barnstol hemifrån, många flygbolag erbjuder att man får ta med den gratis. Om man ska hyra bil går det oftast att boka bilbarnstol mot en extra avgift. Många bilbarnstolar i utlandet är dock endast framåtvända, och är därför inte lika bra som de svenska stolarna, säger Lars Silfverswärd.

Tuk-tuk är ett populärt transportmedel, särskilt i Sydostasien. Var tredje resenär svarar att de skulle ta med barnen på en tuk-tuk-tur utomlands. Som passagerare i en sådan sitter man oftast helt oskyddad.

Ifs undersökning visar också att drygt hälften av alla svenskar som reser med barn ställer samma eller högre krav på trafiksäkerheten vid resor i utlandet, oavsett vilka regler som gäller i landet man besöker.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 12-27 april 2016 har sammanlagt 3 739 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige. 854 personer svarade att de reser med barn.

Ställer du krav på barnsäker transport på utlandsresor, även om landet som du vistas i inte har samma regler som Sverige?
Ja, högre krav än på resor i Sverige 9%
Ja, samma krav som på resor i Sverige 49%
Ja, men inte lika höga krav som på resor i Sverige 24%
Nej, inte alls samma krav som på resor i Sverige 18%
Summa 100%
Kan du tänka dig att använda något av följande transportmedel när du är på resa utomlands med barn? (flera svar möjliga)
Hyrbil med bilbarnstol 68%
Taxi med bilbarnstol 65%
Taxi utan bilbarnstol 38%
Tuk-tuk 35%
Husbil 33%
Hyrbil utan bilbarnstol 26%
Husbåt 25%
Moped 13%
Inget av dessa 6%