Läkare Utan Gränser kräver att krigsskadade syrier ska få korsa gränsen till Jordanien. Gränsen mellan länderna har varit stängd sedan en självmordsattack i juni. Organisationens nyöppnade kirurgiska avdelning i Jordanien står tom då syriska patienter stoppas vid gränsen.

Läkare Utan Gränser har inte tagit emot några krigsskadade syrier på det statliga jordanska sjukhuset i Ramtha, fem kilometer från den syriska gränsen, sedan den 21 juni. Då inträffade en självmordsattack som dödade sju jordanska soldater och ledde till ett beslut om att stänga gränsen.

– Stängningen innebär att konfliktens allra mest utsatta offer, de svårt skadade, inte har en chans att överleva. Om de inte kan ta sig till Jordanien får de inte den livräddande vård som de så desperat behöver, säger Luis Eguiluz, landsansvarig för Läkare Utan Gränser i Jordanien.

Läkare Utan Gränser öppnade en ny avdelning i Ramtha då allt fler personer med extremt svåra trauman kom till sjukhuset efter upptrappade strider i södra Syrien. På avdelningen ska patienterna få livräddande kirurgisk vård och rehabilitering efter operationerna.

Över 1 000 patienter har vårdats

Sedan projektet i Ramtha startade i september 2013 i nära samarbete med jordanska myndigheter har Läkare Utan Gränser vårdat över 1 000 syriska patienter (23 procent kvinnor, 36 procent barn). De medicinska teamen har gjort fler än 800 större kirurgiska ingrepp. Avdelningen erbjuder även vård till lokalbefolkningen i Ramtha.

Att skadade syrier inte får ta sig över den nordliga jordanska gränsen är oroväckande, speciellt då det syriska sjukvårdssystemet fallit samman bit för bit under fem år av krig.

– Vi vädjar till myndigheterna att vara solidariska med de krigsskadade, på samma sätt som deras solidaritet tidigare har räddat livet på så många syriska barn, kvinnor och män, säger Eguiluz.

Vad gör Läkare Utan Gränser i Jordanien?

Sedan den syriska konfliktens början har fler än fyra miljoner syrier sökt skydd i Syriens grannländer däribland Jordanien. Läkare Utan Gränser har arbetat i Jordanien sedan augusti 2006 då ett projekt för rekonstruktiv kirurgi startade i huvudstaden Amman. Sedan 2013 har organisationen drivit ett projekt för akut traumakirurgi på sjukhuset i Ramtha. Dessutom driver organisationen ett sjukhus för mödrar och barn samt två projekt för vård av icke-smittsamma sjukdomar i Irbid och Ramtha för att stödja syriska flyktingar och utsatta jordanier.