Svenska bilister drabbas av motorskador för närmare 150 miljoner kronor utomlands under sommaren. I juli sker dubbelt så många bilskador utomlands som under övriga månader på året, enligt försäkringsbolaget If.

Många svenskar åker iväg på bilsemester i Europa i sommar. Det märks inte minst i antalet inrapporterade bilskador. Under juni, juli och augusti förra året drabbades försäkringsbolaget Ifs kunder av bilolyckor och motorhaverier utomlands till en kostnad av omkring 40 miljoner kronor.Totalt beräknas kostnaderna för semestrande svenskars motorhaverier utomlands uppgå till närmare 150 miljoner kronor under sommaren, enligt Ifs beräkningar.

Juli är månaden då majoriteten av svenskarna tar semester. Därför är det även den månad då flest råkar ut för motorhaverier på Europas vägar.

– Kostnaderna för bilskador i utlandet är dubbelt så höga i juli jämfört med övriga månader. Vår avdelning för utlandsärenden får in massor av samtal så här års, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Vanligaste bilskadorna utomlands

De vanligaste bilskadorna utomlands är motorproblem som kopplingshaverier, problem med turbon eller fel på högtryckspump och dieselinjektorer. Glasskador förekommer, men behöver oftast inte åtgärdas direkt.

– Om man råkar ut för problem med bilen i utlandet ska man alltid kontakta sitt försäkringsbolag för att få hjälp med bärgning och annat. Numret finns på Gröna Kortet som man får av försäkringsbolaget och som är beviset på att din bil är trafikförsäkrad, och på försäkringsbrevet. De flesta försäkringsbolag har ett särskilt utlandsnummer som man kan ringa vid skada utomlands, säger Dan Falconer.

Krockar och andra trafikolyckor tillhör också de vanligare ärendena.

– Den som råkar ut för en krock utomlands ska – förutom att kontakta sitt försäkringsbolag – ringa polisen på orten och be dem komma till platsen. Fyll i en skadeanmälan och ta så mycket uppgifter som möjligt, fotografera gärna bilarna, platsen och den andra förarens körkort och fråga vilket försäkringsbolag hen har. Om du och den andra föraren är överens om händelseförloppet kan ni skriva anmälan tillsammans, men underteckna inte om du inte är helt säker på vad det står eller om ni är oense, säger Dan Falconer.

Viktigt att förbereda sig

För att slippa extra trubbel om man skulle råka ut för en olycka är det alltid bäst att ha med sig alla relevanta dokument, som till exempel bilens registreringsbevis (den blå delen), Gröna Kortet och försäkringsbrev.

– Gröna Kortet är beviset på att din bil är trafikförsäkrad. Det är ett krav i vissa länder och det brukar lösa många problem för bilisten om det inträffar en krock. Se till att skaffa det i god tid före resan, säger Dan Falconer.

Eftersom reglerna skiljer sig åt i olika länder är det viktigt att kolla vad som gäller i det land som man ska köra i.

–Alla bilister bör läsa på innan de åker iväg – och se till att bilen är rätt utrustad. Reflexväst och varningstriangel är obligatoriskt i flera länder. I flera större städer i Tyskland har man infört krav på att bilar ska ha en miljödekal monterad på vindrutan, säger Dan Falconer.

Ha koll på försäkringen

Om bilen är helförsäkrad – då kan försäkringen betala skadorna på den egna bilen. Om bilen är halvförsäkrad får man ersättning om bilen blir stulen eller exempelvis får ett stenskott. Halvförsäkringen täcker också brandskador. Trafikförsäkringen ersätter personskador och kostnader för reparation av motpartens bil om man är vållande.

– Den som vill kan även teckna en tilläggsförsäkring där hyrbil ingår. Då får du ersättning för en hyrbil och har möjlighet att på ett smidigt sätt fortsätta resan. Det underlättar enormt mycket, säger Dan Falconer.

Om man tar med husvagn eller annat släpfordon utomlands gäller den svenska trafikförsäkringen även för skador husvagnen eller släpet orsakar någon annan. Ska man bila i ett land som kräver ett Grönt Kort, ska släpfordonets registreringsnummer stå på det Gröna Kortet.

If försäkrar nästan var tredje bil i Sverige.

If har samlat några tips för den som råkar ut för en bilolycka vid utlandsvistelse:

  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du behöver hjälp till exempel med bärgning. Numret finns på Gröna Kortet och på försäkringsbrevet.
  • Tillkalla alltid polis vid kollision med annat fordon, stöldskada eller skadegörelse.
  • Är det fler fordon än ditt inblandade i händelsen? Ta så mycket information du kan: registreringsnummer, personuppgift på förare eller ägare av andra fordon, försäkringsbolag, försäkringsnummer och så vidare. Ta gärna foto på alla inblandade fordon och registreringsskyltar med mobilkameran.
  • Försök alltid skriva en anmälan på plats tillsammans med eventuell motpart. Tänk dock på att inte skriva under anmälans framsida om ni inte är överens om vad som har hänt.
  • Lägg en reflexväst och varningstriangel i bagageutrymmet, det är obligatoriskt i flera länder. Reflexvästen ska vara tillgänglig för föraren inifrån bilen så att den kan tas på innan man kliver ur bilen på en trafikerad väg.
  • Ha koll på din bilförsäkring för att se vad som täcks.
  • På EU-kommissionens hemsida finns information om vad som gäller i olika länder:http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_sv.htm

Efter krocken – ta bilder som visar detta:

Avståndet mellan bilarna och hur de står i förhållande till varandra

Avstånd till vägkant eller räcken

Längd på bromsspår

Eventuella sikthinder som kan ha orsakat olyckan – träd, buskar, hus, murar eller staket

Märkningar på vägen och eventuella skyltar i närheten

Fem vanliga bilskador i utlandet:
Kopplingshaverier
Problem med turbon
Fel på högtryckspump och dieselinjektorer
Krockar och andra trafikolyckor
Glasskador