Solliden har bjudit in de vassaste aktörerna i park- och trädgårdssverige att lämna sitt bidrag och fyra har valts ut. De fyra idéträdgårdarna har uppförts på Gustav V gamla krocketplan. Deltagarna fick fritt tolka årets tema ”Kunglig trädgård” på ca 70 kvm. Deltagarna tävlar om Sollidens pris och besökarnas pris. Tanken är att ge slottsparken en ny dimension och ett samtida inslag, samt ge besökarna inspiration och nya idéer.

I invigningstalet berättade Kungen om hur han som ung pojke spelade krocket tillsammans med Gustav V på samma plats som idag är idéträdgårdstävling.

Idéträdgårdarna står mellan den 3 juli och 2 aug. Efter det kommer krocketplanen återställas. Vinnaren av Sollidens pris utses av H.M Konungen den 22 juli. Besökarnas pris tillkännages vid Sollidens familjedagar den 2 aug.

Deltagare: Borgholms handelsträdgård, Hovdala Slott/Georg Grundsten (Vinnare av Nordiska trädgårdars idéträdgårdar), Egyptens Oas/Tony Johansson ( Vinnare av svt trädgårdskampen) och Sofiero slott slottsträdgård.