Det blev Sverige, Volkswagen Team Sweden och Johan Kristoffersson högst upp på prispallen när VM-premiären i rallycross avgjordes i Portugal. 26-åringen från Arvika tog sin första VM-delseger i karriären genom att bland annat besegra den regerande världsmästaren Petter Solberg i en spännande final på banan i Montalegre.

– Vilken final! Vilken härlig seger, den bästa hittills i karriären, jublade Kristoffersson direkt efter målgång.

Johan Kristoffersson har vunnit STCC, Superstars och Porsche Carrera Cup Scandinavia som racerförare. Nu kan han även stoltsera med en VM-delseger i rallycross.

– Det här är givetvis stort även om det kanske inte kan jämföras med att vinna ett mästerskap. Men den största delsegern i karriären är det utan tvekan, säger han.

Efter en punktering och 14:e plats i den första kvalomgången i Portugal körde han upp sig. Med en trio tredjeplatser blev han kvalfyra till slut och tog sig enkelt till semifinal.

– När det började med punktering i ledning redan på det andra varvet kändes det sådär, men vi jobbade vidare och jag körde de resterande de kvalomgångarna med insidan, väl medveten om att det inte fick hända något mer. Jag kunde ha kört snabbare, men valde att hålla igen lite för att inte ta några onödiga risker.

I semifinalen grundlade Kristoffersson en övertygande seger före Timmy Hansen och Davy Jeanney med en kanonstart i sin Volkswagen Polo. Det gav honom delat, första startled med Petter Solberg i finalen. Volkswagenföraren fick till en nya bra start, men valde att inte följa med Solberg in i den första kurvan utan tog det längre alternativspåret (som alla förare måste köra minst en gång i varje heat) direkt i stället.

Trots detta var Kristoffersson snart i kapp såväl Solberg som andreplacerade Hansen.

– Båda kom ut i leran i någon sväng, ett misstag som jag kunde undvika från min position bakom dem, berättar Johan.

När det var Solbergs och Hansens tur att köra alternativspåret avancerade Kristoffersson och kunde ganska enkelt vinna årets första av 13 VM-deltävlingar. Åtminstone såg det enkelt och ganska odramatiskt ut – vädret till trots. Regnet öste nämligen ner över den högt belägna banan och gjorde underlaget ordentligt svårbemästrat.

– Men vi vet sedan tidigare att vi är starka på vått och i dag var vi det igen. Störst problem hade jag med sikten. Sidorutorna blev nämligfen så leriga att det var omöjligt att se ut igenom dem, berättar Johan.

Tommy Kristoffersson, teamchef i Volkswagen Team Sweden och pappa till Johan, var givetvis måste glad och stolt efter den härliga triumfen.

– Att få en bra start på mästerskapet betyder givetvis otroligt mycket för Johan och för alla i teamet. Vi kom väl förberedda till premiären, hade höga mål och kände att vi hade möjligheten att vara med och slåss högt upp, säger Tomnmy och tillägger:

– Att det blev seger känns givetvis fantastiskt inte bara för oss utan också för alla som står bakom den här satsningen. Triumfen ger oss också arbetsro inför fortsättningen. I kväll njuter vi, i morgon ställer vi om fokus till nästa deltävling, Hockenheim kommande helg.

Bakom Johan Kristoffersson gjorde Per-Gunnar Andersson en mycket bra tävling. I sin första start för det andra svenska Volkswagenteamet i VM, Marklund Motorsport, avancerade han hela vägen till final där han länge såg ut att bli trea bakom Kristoffersson och Solberg.

– Men i en fight med Timmy Hansen laddade jag på innern, vi slog ihop och jag knäckte hjulupphängningen vänster bak, säger P-G utan att låta allt för besviken.

– I en final kan allt hända. Jag är glad över att jag avancerade hela vägen dit, speciellt efter den tuffa semifinalen där jag körde sönder en drivaxel på det sista varvet och med minsta möjliga marginal lyckades hålla undan för Mattias Ekström över mållinjen

Anderssons teamkompis, finländaren Toomas Heikkinen, var sexa efter de fyra kvalomgångarna – placeringen före Andersson – och körde den semifinal som Kristoffersson vann. Finländaren räckte emellertid inte riktigt till för final. Han slutade fyra bakom Kristoffersson, Hansen och Davy Jeanney.

Någon semifinalplats blev det däremot inte för Tord Linnerud, Johan Kristofferssons norske kollega i Volkswagen Team Sweden. För Linnerud var det stolpe ut i premiären och han missade avancemang med futtiga nio poäng.

Efter den lyckade VM-premiären tar sig nu Kristoffersson och kompani till Tyskland där årets andra deltävling avgörs på Hockenheim redan kommande veckoslut. Där blir det fem Volkswagen Polo på startlinjen. I den tyska VM-tävlingen ställer nämligen Marklund Motorsport upp med en tredje Polo för amerikanske megastjärnan Tanner Foust.

Resultat.

Rallycross-VM.

Deltävling 1, Montalegre, Portugal 25-26 april.

Final.

1) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen

2) Petter Solberg, Norge, Citroën

3) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot

4) Davy Jeanney, Frankrike, Peugeot

5) Andreas Bakkerud, Norge, Ford

6) P-G Andersson, Sverige, Volkswagen