Den 27 november inleds förhandlingen om nästa års hyra mellan AB Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen. Bolaget har begärt en hyreshöjning på 1,59 procent och motiverar kravet med höjda kostnader.

– Vår utgångspunkt i förhandlingen är att se vilka kostnader som har ökat jämfört med 2014 och 2015 och förhandla utifrån det. Vi tycker att det finns väldigt goda förutsättningar för oförändrad hyra eller en väldigt blygsam höjning, säger Ann-Christin Josefsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen menar att det gynnsamma ekonomiska läget för bostadsbolagen måste komma hyresgästerna till del.

– Det har aldrig varit så lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter som nu. Räntorna är rekordlåga, avkastningen hög och vinsterna riktigt stora. De goda tiderna för bostadsbolagen måste även märkas i hyresgästernas plånböcker och det gäller även för AB Bostäder, menar Ann-Christin Josefsson.

En tvårummare på 60 kvadratmeter som idag har en hyra på 4 930 kronor i månaden skulle, om bolagets krav går igenom, få en höjning på 79 kronor i månaden.

Den stundande förhandlingen rör däremot inte de drygt 900 lägenheter som AB Bostäder ska sälja till Victoria Park. Hyran för de lägenheterna förhandlas tillsammans med kommande ägare.