Alingsås utökar sin satsning på unga som behöver hjälp att komma igång med jobb eller studier. Från mitten av september kommer drop in-verksamheten även att finnas i Sollebrunn. Dessutom planeras inspirationskvällar och workshops för unga som vill starta eget.

Efter en månads sommaruppehåll drar Enter igång igen. Satsningen, som ska hjälpa ungdomar till jobb eller studier, har på kort tid visat upp goda resultat. Under perioden maj-juni kom ett 40-tal ungdomar till den öppna verksamheten. Sex av dem fick sommarjobb, sex har börjat eller är på väg att börja studera, två har fått praktikplatser och två har fått fasta jobb.

– Det känns väldigt roligt att med hjälp av små medel, som ett nytt cv och vidgade perspektiv, uppnå resultat, säger processledaren Cecilia Wihlborg som drog igång verksamheten i maj.

– Jag är nöjd, även om jag självklart hade velat att ännu fler hade hittat hit.

I höst satsar man vidare på bred front. Det blir även fortsättningsvis öppet hus i lokalerna på Rektorsgatan 11 tisdag- och torsdagseftermiddagar. Från och med mitten av september utökas det med öppet hus i Sollebrunn varannan torsdag.

Under hösten planeras ett antal inspirationskvällar och workshops.

– Vi har bland annat bjudit in några unga tjejer som är företagare, säger Cecilia Wihlborg.

Förhoppningen är att nå ännu fler av ungdomar mellan 16 och 24 år som idag saknar sysselsättning. För en del handlar det om individanpassade studier med förmånligare finansiering för att avsluta sina gymnasiestudier.

– Den vanliga skolmiljön med dess sociala sammanhang fungerar inte för alla, säger Cecilia Wihlborg, som i förlängningen hoppas kunna erbjuda ännu fler alternativ.

– Vi har sökt pengar för att kunna starta individuella lärlingsutbildningar framöver, säger hon.

Enter är ett samarbete mellan Alingsås kommun, Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet MPHLA (Mölndal, Partille, Härryda, Lerum och Alingsås). Målgruppen är de cirka 270 unga i åldern 16-24 som står helt utanför studier och arbete, och nästan lika många som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Ungdomarna får hjälp med allt från att skriva cv och söka jobb till praktikplatser eller studie- och yrkesvägledning.