8 av 10 svenskar äter frukost varje dag och 42 procent anser att frukosten är dagens viktigaste måltid. Den vanligaste frukosten är smörgås, yoghurt eller fil och ägg. Detta framgår av en undersökning som branschorganisationen Svenska Ägg låtit göra.

Bland de äldre (61-75 år) äter hela 92 procent frukost varje dag medan samma siffra bland de yngre (18-29 år) är 71 procent. Bland de unga är det hela 18 procent som endast äter frukost någon gång ibland eller aldrig.

Frukostvanorna verkar inte skilja sig så mycket åt bland storstadsbor och de som bor på landsbygden. Däremot ser de bakomliggande orsakerna till frukostvalen olika ut. Bland de som bor i storstad är det exempelvis viktigare att det går snabbt och att man håller sig mätt.

Ökat protein och minskat socker
En av de tydligaste mat- och hälsotrenderna de senaste åren är ökat proteininnehåll i kosten och minskat sockerintag. Trots det är det många som får i sig för mycket socker utan att känna till det. Det är inte ovanligt att en helt vanlig svensk frukost innehåller cirka 15 teskedar socker.

– Väljer man en äggfrukost får man i sig i stort sett alla näringsämnen som kroppen behöver, utan något onödigt socker. Dessutom håller man sig mätt länge, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg.