Den 30 september firas den årliga vetenskapsfestivalen ForskarFredag på över 30 orter runtom i Sverige. Högskolan i Borås deltar i år med flera arrangemang. Bland annat lånas sju forskare ut till skolklasser i Sjuhärad för att berätta om hur det är att vara forskare. Dagen avslutas med Forskar Grand Prix Borås där sex forskare tävlar i vem som är bäst på att presentera sin forskning – på bara fyra minuter!

– ForskarFredag har ett viktigt syfte, att sprida kunskap om hur forskning påverkar människor i deras vardag och öka förståelsen och kunskapen om forskning och forskaryrket. Det väldigt roligt att delta i ett evenemang som anordnas på så många platser samtidigt och vi är stolta över våra forskare som tar sig tiden att delta, säger Ida Borenstein, kommunikatör och projektledare på Högskolan i Borås.

ForskarFredag vill visa hur roligt och vardagsnära forskning kan vara, utmana stereotypa bilder av forskare och visa hur det är att jobba som forskare. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen Researchers’ Night som uppmärksammas i över 280 städer i Europa.

Aktiviteterna under ForskarFredag är gratis, med barn och unga som en särskilt viktig målgrupp. Under Låna en forskare kommer sju av högskolans forskare åka ut till ett stort antal skolklasser, från första klass upp till gymnasiet, för att berätta om hur det är att vara forskare. Det är tredje året i rad som Låna en forskare arrangeras och intresset är stort, alla forskarna bokades snabbt upp av skolor runtom i Sjuhärad.

– Även skolbesöken i högskolans labb har varit väldigt populära. I år får eleverna besöka flera av labben på Textilhögskolan men även Handelslabbet där de får lära sig och prova på det senaste inom framtidens handel.

ForskarFredag Borås avslutas med Forskar Grand Prix kl. 17:30 på The Kårner i Borås. För tredje året i rad tävlar forskare från Högskolan i Borås, och i år även SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, om vem som gör den bästa presentationen av sin forskning – och de har bara fyra minuter på sig. Alla är välkomna, det är gratis entré och ingen föranmälan krävs.

ForskarFredag är en del av Globala Borås

Globla Borås är ett samarbete mellan Borås Stad, Borås Energi och Miljö, Boras Waste Recovery, Högskolan i Borås och biståndsmyndigheten Sida. Syftet med Globala Borås är att lyfta globala frågor på en lokal arena. Borås är den sjunde kommunen som har blivit utsedd till Global kommun av Sida och syftet med projektet är att fler ska intressera sig för globala frågor. Temat för Globala Borås är, Agenda 2030 – de nya hållbarhetsmålen, Miljö och klimat, Jämställdhet och Mänsklig säkerhet.