Glöm inte kameran när du åker till Norge. Lofoten i norska Nordland är ett av världens mest fotogeniska landskap. I varje fall om man ska tro den kända fotografen Claes Grundsten, som dokumenterat några av de mest häpnadsväckande miljöer världen över. Här delar han med sig av sina favorit-fotoplatser i Nordland.

I området kring polcirkeln hittar du en av Norges vackraste regioner – Nordland. Här finns höga fjäll och djupa fjordar, midnattssol och norrsken. Naturfotografen Claes Grundsten har stor förkärlek för Nordlands vackra ö-rike Lofoten.

– Det är ett av de mest fascinerande landskapen i hela Europa, faktiskt i hela världen. För mig är Lofoten i själva verket ett av världens mest fotogeniska landskap eftersom hav möter berg, säger han.

Topplista: Grundstens bästa fotoplatser i Nordland

1. Stefjord med Stetind

Stetind, även kallat Norges nationalfjäll, reser sig 1392 meter rakt upp ur den norska fjorden. Från Stefjordens strand får du en magnifik vy över den ståtliga obelisken som blickar ut över fjällvärlden.

2. Trollfjorden och Trolltindan

Trollfjorden gröper ur ett djupt schakt i det mäktiga massivet Trolltindan och fjällväggarna står resliga och höga längs med den trånga vattenkanalen. Den smala fjorden, som endast kan nås med båt, är två kilometer lång och bara 100 meter bred vid mynningen.

3. Kjerkfjorden från Reinebringen

Kjerkfjordens gröna, kalla vatten och kritvita stränder upplevs bäst från fjället Reinebringen. Du vandrar upp till bergets topp och får en av Lofotens vackraste vyer.

4. Hellemobotn

Hellemobotn är platsen där Norge är som smalast – endast 4,3 kilometer. Längst in finns en dramatisk canyon. Du når den bäst från svenska sidan om du vandrar. Du kan också åka båt och kommer då rakt in i det ödesmättade fjordlandskapet med ödsliga, glatta hällar som stupar rakt ned i vattnet.

5. Værøy

Ön Værøy söder om Lofoten, sticker upp ur vattnet och inbjuder till både spektakulärt fiske och hissnande utsikt. Den väderbitna öns bergsformationer lockar därför såväl naturälskare som fotografer och konstnärer.

Grundstens kärlek till Lofoten har resulterat i ett fotoprojekt och han arbetar just nu med en bok om platsen. Han rekommenderar alla att åka dit, helst med kameran i högsta hugg.

– Jag har verkligen fallit för Lofoten. Här finns oerhört vackra och dramatiska bergslandskap. Det tillhör en liten, mycket exklusiv skara naturmiljöer.