Anita Pettersson, som är docent inom resursåtervinning vid Högskolan i Borås, är bäst i Sverige på att presentera sin forskning. I går vann hon finalen i Forskar Grand Prix i Stockholm med sitt bidrag om återvinning av fosfor. Deltagarna hade fyra minuter på sig att presentera sin forskning så underhållande och lättförståeligt som möjligt för en publik och jury. Det är andra året i rad som Högskolan i Borås tar hem segern i tävlingen.

– Det här trodde jag aldrig, det känns jätteroligt! Det var ett tufft startfält och verkligen en ära att vinna, säger Anita Pettersson.

Sju forskare från hela landet deltog i finalen, som gick av stapeln på Nalen i Stockholm. Där hade de bara fyra minuter på sig att på ett inspirerande och fängslande sätt presentera sin forskning för publiken och juryn.

– Att komprimera flera år av forskning till fyra inspirerande och underhållande minuter är ingen lätt uppgift. Men som forskare är det viktigt att kunna berätta om sina resultat så att även de som inte är experter förstår. Det behövs för att forskningen ska komma till användning i samhället, säger Sven Stafström, generaldirektör Vetenskapsrådet och prisutdelare vid finalen.

Presentation på bra nivå

Anita Petterssons bidrag handlade om hennes forskning kring hur vi kan återvinna fosfor. Med en pedagogisk och spännande presentation berättade Anita om fosfor, som är ett av våra viktigaste gödsel- och näringsämnen, och att bristen på detta ämne riskerar att skapa svältkatastrofer i framtiden. Med hjälp av sin forskning vill Anita Pettersson återvinna den fosfor vi använder i dag på ett effektivt sätt och på så sätt ge mat åt jordens ökande befolkning.

– Jag gav Anita högsta poäng, för hon gjorde det jättebra. Det jag tyckte var så bra med hennes presentation, förutom att den var begriplig och tydlig, var att hon hade en bra nivå på det. Ämnet kan uppfattas som lite tråkigt och då är det lätt att man skojar till det lite för mycket. Men det gjorde inte Anita utan hon hittade precis rätt ton. Hon kunde verkligen det hon pratade om och hon var absolut en av mina favoriter, säger Patrik Hadenius, chefredakör för Forskning & Framsteg och en av jurymedlemmarna.

Publikens samlade mentometer-röster slogs ihop med expertjuryns för att utse vinnaren. Juryn bestod av Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, Anja Lundqvist, skådespelare och Patrik Hadenius, journalist och chefredaktör för bl.a. Forskning & Framsteg.

På andra respektive tredje plats kom Marlene Andersson från Sveriges Lantbruksuniversitet och Nellie Linander från Lunds universitet.

Finalisterna hade kvalificerat sig till finalen via regionala deltävlingar i samband med vetenskapsfesten ForskarFredag. Deltävlingarna hölls i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Uppsala och Västerås. Årets riksfinal var den femte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.