I sommar byter drygt 390 000 svenskar ut den kalla och regniga svenska sommaren mot en resa med Ving till sol och värme. De allra flesta väljer att bo i lägenhet med möjlighet att själva laga till en del av semestermaten. Att botanisera i de lokala mataffärerna är spännande, vilket även kan spara pengar till andra nöjen.

Att frossa i färska grönsaker och frukter betyder inte att det behöver kosta några stora pengar. Ving bad sina egna guider, på sex populära resmål, att handla en likadan matkasse.

– När vi jämför priserna kan vi konstatera att det är betydligt billigare att göra sina inköp ute på våra resmål än i en matvaruaffär i Sverige. Dessutom är det roligt att prova på lokala råvaror och se vad man kan trolla fram i köket, säger Magdalena Öhrn, informationschef Ving.

Spanien överraskade positivt med de lägsta priserna på dagligvaror. På Mallorca gjordes inköpen på stormarknaden Hiperdino. De utvalda varorna i korgen, som i Sverige kostar 231 kronor hamnar drygt 30 procent lägre i pris på Mallorca, där man för samma varor får betala motsvarande 154 kronor.

Så här mycket kostar en matkasse på några av Vings populäraste resmål:

Mallorca – 154 kr
Gran Canaria – 194 kr
Turkiet (Side) – 200 kr
Grekland (Kreta) – 204 kr
Teneriffa – 209 kr
Portugal (Madeira) -219 kr

Motsvarande kasse kostar i Sverige 231 kronor.

Varorna i korgen var: Smör (225 gram), 2 x 1,5 liter Coca Cola, 6 ägg, 6 folköl (33 cl), Nutella (200 gram), tonfisk i vatten (200 gram), Heinz ketchup (570 gram), ett kilo tomater, en stor gurka och en liter mjölk.

Inköpen på resmålen gjordes i flera fall i matvaruaffärer som ligger i, eller mycket nära, turistområdena. Vill man spara ytterligare pengar är det en bra idé att göra sina inköp i samma affärer som lokalbefolkningen. Det kan skilja så mycket som 20 procent mellan en mataffär i hotellområdet jämfört med ett storköp strax utanför centrum.