En kartläggning gjord av Djurens Rätt visar att det är svårt för kommuner att stoppa användningen av fyrverkerier. Istället är det företag som går före och upphör med försäljningen. Flera kommuner har infört olika begränsningar men fler åtgärder behövs.

Under nyårshelgen kommer många hundar och andra djur att fara enormt illa av fyrverkerier och smällare. Djurens Rätt har under lång tid krävt att fyrverkerier och smällare som kan skada djur ska förbjudas, men än har vi inte nått ända fram.

I veckan blev Arvika den senaste kommun som tog ställning för djuren och mot fyrverkerier som skrämmer och skadar då de beslutade att i år inte arrangera ett kommunalt fyrverkeri. Samtidigt avråder de medborgarna från privat användning. Och det är just att avråda som kommuner kan göra, att förbjuda fyrverkerier är svårt. Mörbylånga och Vännäs har båda gjort det, men i båda fallen revs besluten upp i högre instans.

Flera kommuner har infört begränsningar för användandet av fyrverkerier till särskilda dagar och tider, andra har gått ett steg längre: som Nyköping, som i några år arrangerar nyårspromenader istället för nyårsfyrverkerier med hänsyn till fyrverkeriers påverkan på miljö och djur.

Flera företag har också tagit ställning mot de som lider av fyrverkerier – i veckan meddelade byggkedjan Bauhaus att de slutar sälja fyrverkerier. Sedan tidigare har t.ex. City Gross, Coop, Ica Maxi och Axfood, som äger bland annat Willys och Hemköp tagit beslut om att inte heller sälja fyrverkerier i sina butiker.

För den som har ett djur som far illa av fyrverkerier erbjuder hotell och slott som t.ex. Clarion Hotel Arlanda Airport, Connect Hotel Skavsta och Quality Hotel Frösö Park samt Häringe slott nyårsfirande med långt avstånd till närmaste fyrverkerier.

Djurens Rätt arbetar för att försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner ska förbjudas, att kommuner ska ta beslut som begränsar användningen av fyrverkerier och att i förlängningen förbjuda användningen av fyrverkerier som skrämmer och skadar djur.