Barngolfen, som spelas till förmån för Insamlingsstiftelsen hos Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, är Sveriges största välgörenhetsgolftävling. Sedan starten har hundratals kändisar, golfproffs och företagare ställt upp i tävlingen för att samla in pengar till sjukhusets insamlingsstiftelse. Den 15 juni spelas Barngolfen för tionde gången på Hills Golf & Sports Club i Mölndal.

10-årsjubileet firas med ett fullspäckat program, som inleds med en konsert dagen före tävlingsdagen. Golftävlingen pågår sedan hela dagen och avslutas med en bankett. Även barn från sjukhuset deltar och har sin egen aktivitet. Jubileet kryddas med flera auktioner av bl a intressanta prylar och vackra tavlor som kända svenska konstnärer målat speciellt till Barngolfen.

– Det är fantastiskt att Barngolfen firar 10 år! Och att tävlingen utvecklats så oerhört positivt. Detta är något som ligger mig personligen väldigt varmt om hjärtat. Jag vet hur viktigt det är att barnen trivs här och att de faktiskt kan ha lite roligt när de är på sjukhuset, säger Lasse Kronér, som är initiativtagare till Barngolfen och sitter i Advisory Board för Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Sedan Barngolfen startade 2006 har de insamlade pengarna bland annat gått till bärbara datorer, en läkande trädgård, clowner på sjukhuset, två syskonstödjare och läkande rum på akuten. Förra årets insamlade medel har gått till att förvandla korridorerna och väntrummen på röntgenavdelningen till en spännande miljö inspirerad av Göteborgs skärgård. Ombyggnationen är snart klar och kommer att invigas i maj.

– ”Glädje läker” är vår slogan. Och det är precis det pengarna går till. Att sjuka barn ska slippa tänka på sprutor, slangar och plåster en stund och istället få uppleva glädje och skratt. Vi tror på glädjens läkande kraft, säger Tomas Gedda, Fundraising manager på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

För varje år har tävlingen vuxit, inte bara i intresse från antalet anmälda, utan också i antalet insamlade kronor. 2006 skänktes 300 000 kronor totalt, förra året hamnade slutsumman på 2,2 miljoner.

– I år siktar vi på att få in tre miljoner. Det blir en stor utmaning, men med det intresse som redan finns för årets tävling känns det oerhört positivt. Pengarna ska gå till att färdigställa satsningen på djungelrum på vår akutavdelning. Det är tolv behandlingsrum som ska byta skepnad, avslutar Tomas Gedda.