I går var det premiär och invigning av Lisebergs nya berg- och dalbana Valkyria. Lisebergs storsatsning Valkyria slår både rekord som Europas högsta och längsta dive coaster – och Nordens högsta backe på 50 meter. Många förväntansfulla gäster samlades klockan 11.00 för att se bandet klippas vid entrén och sedan ta en första åktur.

Efter den traditionella invigningsceremonin där Lisebergs styrelseordförande Gunilla Carlsson klippte bandet framför entrén, var det dags för det första tåget att ge sig av i banan. Vinnarna av det första åket, Otto Svensson, Julia Sandberg och Cecilia Persson, som åkte längst fram gav Valkyria toppbetyg:

– Det var väldigt läskigt på toppen ovanför stupet, men sen blev det bara jätteroligt, sa Julia efter åkturen. Jag vill bara åka igen!

Valkyria är Europas både längsta och högsta dive coaster: en berg- och dalbana där tåget dyker ner för ett högt fall. Valkyria med sitt 50 meter långa fall kniper också förstaplatsen på Nordens högsta backe.

Arbetet med Lisebergs största, dyraste och mest komplicerade attraktionssatsning någonsin har pågått sedan september 2016. Markarbetet, som inkluderat en tunnel under marken (byggd i Göteborgsleran) har tagit sin tid. Men i går var det äntligen dags för den invigning av den nya berg- och dalbanan Valkyria.

– Det har varit ett tufft projekt, men resultatet är värt all väntan i världen, säger Lisebergs vd Andreas Andersen. Vi vet att det vi byggt är en ny Lisebergsikon – en gästfavorit som kommer sätta både Liseberg och Göteborg på kartan och bidra till att locka besökare många år framöver.

För att få åka Valkyria krävs det att man är minst 132 cm lång, har ett Åkpass eller 4 åkkuponger. Valkyria är öppen resten av sommarsäsongen och även under Halloween på Liseberg.