Alingsås

Alingsås kommun laddar för världscup och folkfest

Världscuptävling och folkfest. Alingsås kommun är stolt partner när Alingsås mountainbike Challenge intar Nolhaga 28-30 juli, som fylls av event och tävlingar för både stora och små.
– Det här är ett fantastiskt initiativ som lyfter kommunen – och går helt i linje med bilden av oss som en cykelstad, konstaterar Joakim Gustafsson, sponsoransvarig på Alingsås Business Center.

Söndag 30 juli kommer världseliten i mountainbike till Alingsås för att tävla om viktiga världscuppoäng i UCI Marathon Series, en krävande tävling över 60 km i tuff terräng.

– 2014 arrangerade vi SM och i år har vi fått förtroendet att arrangera en deltävling i världscupen på Marathondistansen. Sammanlagt är det i serien 29 deltävlingar utspridda över hela världen var av en i Sverige, närmare bestämt Alingsås. Det är stort, säger Carl Cronstam, som är en av initiativtagarna bakom Alingsås MTB Challenge.

Men det är inte bara proffsen som är i fokus. Med start på fredag den 28 juli, drar en uppsjö med olika mountainbiketävlingar för både gammal som ung, proffs som amatör i gång. På lördagen cyklas SWECUP Cross Country, en tävling där sverigeeliten och juniorer gör upp om viktiga rankingpoäng, både nationella och internationella.

För motionären och unga finns det flera lopp att välja mellan. Som fredagens premiär, lagstafetten.

– Stafetten är en nyhet där alla kan vara med, från kompisgänget till kollegorna på jobbet. Vi har även bjudit in kändislag som kommer tävla sida vid sida med alla andra. Vi hoppas det blir snabbt, fartfyllt och högljutt – det är målet, fortsätter Carl Cronstam.

Det är både satsningen på tävlingar med hög kvalitet, liksom kringarrangemangen som gjort det självklart för Alingsås kommun att gå in som partner.
– Vi har sett hur proffsigt det arrangeras och vilka tankar som finns. Det är verkligen en fest för att höja hela kommunen – och dessutom lyfter fram kvaliteér som folkhälsa. Här var det inget snack och vi är stolta att vara en del i att se till att detta blir av säger, Joakim Gustafsson.

På lördagen får de lite yngre möjlighet att cykla i loppet Lilla AMC som är för 6 till 10- åringar, men det finns även cykelbanor och cykelkul för de allra yngsta.

På söndagen finns det fyra tävlingar att välja på, förutom världscuptävlingen, med olika distanser från 11 och 18 km, via 30 km till 60 km. Dessutom kommer det i Nolhagaparken att byggaa upp en eventby, där det bland annat går att prova-på-mountainbike med guider, få massage, ta del av de senaste cykelnyheterna. Varför inte till exempel testa en elcykel – om man skulle vilja ha lite hjälp uppför backen?
– Missa inte detta helt enkelt, säger Joakim Gustafsson.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se