För ett par veckor sedan introducerades nya mynt i Sverige. För många kommuner leder detta till dyrare hantering vid parkering, eftersom man i många fall måste bygga om parkeringsautomaterna. I Borås är mynten sedan tidigare avskaffade i parkeringsautomater, men kommunen arbetar för att öka betalning med mobil framför kort.

De nya mynten som introducerades i början av oktober innebär att två av tre kommuner måste bygga om sina parkeringsautomater, vilket är kostsamt. Detta har i sin tur satt fart på digitaliseringen av parkeringsmiljön runt om i Sverige. Över 60 procent av kommunerna har diskuterat att ta bort mynten helt och hållet, som man gjort i Borås. Nära 45 procent av kommunerna pratar om att istället satsa mer resurser på digitalisering av parkering.

Mobilparkeringen ökade med 9 procent i Borås
I Borås ökade antalet parkeringar betalda med EasyParks mobiltjänst med 9 procent under tredje kvartalet 2016 (jämfört med samma period förra året). Varje månad görs över 75 000 parkeringar med mobilen (alla mobiltjänster inräknat) i Borås.
– Avvecklingen av mynt har gått bra och vi ser att mobilbetalningen snabbt ökar i Borås. Att betala med mobilen är bekvämt för kunden och underhållsfritt för kommunen, vilket gör att vi fortsätter att jobba för att Boråsarna ska använda mobilen istället för kort, säger Lennart Johansson, vd för Borås kommuns Parkerings AB

Nya mynt påskyndar digitalisering
Den digitala utvecklingen inom parkeringsindustrin har gått snabbt fram under de senaste åren, framförallt eftersom konsumenten snabbt tagit till sig nyttan med att kunna starta och stoppa sin parkering med en app. Men de nya mynten har skyndat på utvecklingen ytterligare från kommunernas sida.
– Vi märker ett mycket större intresse för digitalisering ute hos kommunerna nu. De nya mynten är en av orsakerna, men det handlar också om att skapa smarta tjänster för invånarna där man guidar trafiken förbi trängsel och till lediga parkeringsplatser. Här spelar vår teknik en viktig roll för att skapa en bättre miljö och mindre trafikträngsel, säger Anders Bäck, vd för EasyPark Sverige.