Tidigt en kall torsdagsmorgon i februari förra året ljöd sirener över Ukraina. Barnen blev uppdragna ur sina sängar och tagna ner i källare och förråd. Vissa gömde sig under möbler. Paniken i deras föräldrars ansikten är något många barn aldrig kommer glömma. Personerna de litade på mest, som var starkast i världen, var skräckslagna.

Snart tvingades barn lämna sina hem. Många med bara en påse i handen med sina käraste ägodelar, sin mest älskade nalle. De tvingades fly med ljudet av bomber kring sig, döda kroppar och människor som sköts ihjäl framför deras ögon. De har tvingats lära sig att leta efter bra gömställen, hålla sig nere och borta från fönster. Något barn aldrig ska behöva oroa sig för.

Barn som växte upp på en av Ukrainas alla institutioner övergavs helt. På vissa platser i landet försvann personalen för att de flydde med sina familjer. De äldre barnen försökte hitta mat åt sig själva och de små och överleva bäst de kunde. När kriget kom fanns det ingen plan för dem. De var helt ensamma medan bomberna föll.

Innan kriget hade Ukraina högst antal barn på institutioner i Europa – över 90 000. Många av dem lämnades utan mat, vatten och möjlighet att fly. Många kände en stor rädsla och hopplöshet.

Ett år senare är många barn fortfarande i fara. Många har svårt att sova och lider av fruktansvärda mardrömmar. En del har helt slutat leka.

Därför är slutet inte nära. Även om kriget skulle ta slut imorgon behöver barn få bli barn igen. Få bli tillräckligt trygga för att lära sig att leka. Få hitta gömställen, inte för att undgå bomber och krig, utan för att kunna leka kurragömma eller hitta bästa stället att hoppa fram bakom ett hörn för att skrämma sin kompis.

Därför arbetar vi på SOS Barnbyar bland annat med traumahantering, platser där barn kan leka och gå i skolan. Vi arbetar nu för att avskaffa institutioner helt i landet. Så att barn, även om de har förlorat sina föräldrar, kan få växa upp i en trygg och kärleksfull familj och inte på institution.

Vi har bland annat öppnat barnsäkra platser, sociala center, stöttat fosterfamiljer och återförenat familjer som blivit splittrade i kaoset. Vi har dessutom satsat på mobila team som arbetar med psykosocialt stöd, så att vi kan nå barn och familjer som behöver oss som mest. SOS Barnbyar har även tagit emot barn och familjer som flytt till närliggande länder och stöttat dem med boende, förnödenheter och psykosocialt stöd.

Det handlar om miljontals traumatiserade barn som kommer behöva stöd med att bearbeta det de har varit med om. Vi på SOS Barnbyar kommer arbeta med barn och familjer för att stötta dem att bygga upp sina liv igen. Så att de kan bli trygga vuxna, som ger sina egna barn en trygg uppväxt. Det är så vi bygger upp Ukraina på nytt.

365 dagar har gått och vi är inte nära slutet. SOS Barnbyars arbete kommer pågå i en livstid.

Gabriella Rask är programansvarig på SOS Barnbyar Sverige.