En ny rapport från Amnesty International visar att fångar i syriska fängelser utsätts för fruktansvärda övergrepp såsom tortyr, misshandel, brist på sjukvård, våldtäkt och mord. Rapporten visar även att 17 723 människor avlidit i förvar i Syrien under de senaste fem åren – vilket i genomsnitt blir över 300 personer i månaden.

Rapporten, It breaks the human’: Torture, disease and death in Syria’s prisons, visar dokumenterade brott mot mänskliga rättigheter som begåtts av regeringsstyrkor. Den visar hur situationen ser ut för tusentals fångar genom vittnesmål av 65 personer vilka överlevt tortyr i fängelset Saydnaya, ett militärt fängelse i utkanten av Damaskus. Vittnena berättar om skrämmande övergrepp och hur de levt under omänskliga förhållanden i Saydnaya, som drivs av den syriska underrättelsetjänsten. De flesta fångarna vittnar om att de själva sett att när fångar dödats i förvaren, de har även beskrivit hur de hållts i celler tillsammans med döda kroppar.

Majoriteten av de överlevande berättar för Amnesty att misshandeln började omedelbart efter gripandet, under förflyttning – redan innan de satte sin fot i fånglägret. Vid ankomsten till ett fängelse beskrev fångarna en “välkomstfest” vilken var en ritual innehållande allvarlig misshandel, ofta med metallstänger och/eller elledningar som tillhyggen Dessa “välkomstfester” följs av “säkerhetskontroller”, under vilka kvinnor i synnerhet rapporterat att de utsatts för våldtäkter och sexuella övergrepp av manliga vakter.

– När de tog mig in till fängelset kunde jag känna lukten av tortyr. Det är en speciell lukt av fukt, blod och svett; det är tortyrlukten, berättar Salam, en advokat från Aleppo som tillbringat mer än två år i Saydnaya.

Han beskriver en incident när vakterna slog ihjäl en fängslad Kung Fu-tränare efter att de fick reda på att han hade tränat andra i sin cell:

– De slog tränaren och fem andra till döds direkt, sedan fortsatte de misshandeln på de övriga 14. Alla var döda inom en vecka. Vi såg blod forsa ut ur cellen.

Vidare vittnar fångar från fängelset om att ha blivit utsatta för elchocker, våldtäkter, misshandel, piskning och tortyr (såsom att ha fått finger eller tånaglar utdragna, blivit skållade med hett vatten eller brända med cigaretter).

Överlevande har vittnat om att de hållits i celler så överfulla att de varit tvungna att turas om att sova alternativt fått sova stående på huk. Kombinationen av dåliga förhållanden, inklusive överbeläggning, brist på mat och sjukvård samt otillräcklig sanitet uppgår till grym, omänsklig och förnedrande behandling och är förbjudna enligt folkrätten.

– Den mängd av skräckhistorier som presenteras i denna rapport visar i detalj vilka fruktansvärda övergrepp som fångar rutinmässigt utsätts för såväl under gripande, under förhör och när de är fängslade, av Syriens underrättelsetjänst. Fångarna har dessutom riskerat döden under dessa förhållanden, säger Philip Luther, chef för Amnestys Mellanöstern och Nordafrikaavdelning.

– I årtionden har syriska regeringsstyrkor använt tortyr mot oliktänkande. Idag genomförs tortyren som en del av ett systematiskt och omfattande angrepp mot personer i civilbefolkningen som misstänks motsätta sig regeringen. Det är brott mot mänskliga rättigheter. De ansvariga för dessa avskyvärda brott måste ställas inför rätta.

– Det internationella samfundet, i synnerhet Ryssland och USA som är medordförande i fredssamtalen om Syren, måste prioritera dessa missförhållanden i sina diskussioner med både myndigheter och väpnade grupper och pressa dem att upphöra med tortyr och annan misshandel.

Rapporten belyser ny statistik från Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) (vilket är en organisation som använder vetenskapliga metoder för att analysera brott mot de mänskliga rättigheterna). Denna tyder på att fler än 17 723 människor dött i häkten i Syrien mellan mars 2011 och december 2015 . Detta motsvarar ett genomsnitt på 300 dödsfall per månad. Innan år 2011 registrerade Amnesty International i genomsnitt cirka 45 dödsfall i häkten i Syrien varje år.

Dock är siffran en försiktig uppskattning och både HRDAG och Amnesty International tror att då tiotusentals människor försvunnit i fängelser över hela Syrien, kommer den verkliga siffran att bli ännu högre.

För lanseringen av denna rapport har Amnesty International också samarbetat med ett team specialister på Forensic Architecture för att skapa en virtuell 3D-rekonstruktion av Saydnaya, ett av Syriens mest ökända fängelser. Med hjälp av arkitektonisk och akustisk modellering samt beskrivningar från före detta fångar, syftar modellen att levandegöra den dagliga terror fångarna upplevt och deras fruktansvärda fängelseförhållanden.

– Genom att använda 3D-modelleringstekniker och minnen från de som överlevt fasansfulla övergrepp där, har vi för första gången möjlighet att få en verklig inblick i ett av Syriens mest ökända tortyrfängelser, säger Philip Luther.

De flesta som har överlevt tortyr och annan misshandel har lämnats fysiskt och psykiskt ärrade av sina erfarenheter. De flesta har flytt Syrien efter frigivningen och finns bland de, mer än 11 miljoner syrier, som har fördrivits från sina hem.

Amnesty International kräver att alla samvetsfångar ska friges, och övriga fångar ska släppas eller omedelbart få sina fall omprövade i linje med internationella normer för rättvisa rättegångar. Ett ytterligare krav är att oberoende inspektörer ska få omedelbar och obegränsad tillgång till alla fängelser.

Amnesty International uppmanar vidare det internationella samfundet att se till så att tortyröverlevande får medicinsk och psykologisk behandling, liksom socialt stöd, vilka är nödvändiga för deras rehabilitering.

 

Besök Saydnaya och upplev hur livet i ett syriskt tortyrfängelse ser ut, hör historier från överlevande. Klicka HÄR,