Under första kvartalet 2015 ökade antalet mobilparkeringar i Borås med 54 procent. Aldrig tidigare har tillväxten av antalet parkeringar betald med mobilen varit så snabb som nu, rapporterar EasyPark.

Borås är en av 40-talet kommuner i Sverige där medborgarna kan betala sin parkering med en mobil app. Tjänsten har snabbt blivit populär i både Sverige och övriga Europa eftersom man kan styra start och stopptid själv via mobilappen. EasyPark har tidigare rapporterat om en stadig ökning i Borås, men under det första kvartalet var ökningen dramatiskt hög – 54 procent jämfört med samma kvartal året innan.

Mobil revolution bakom den kraftiga ökningen
EasyParks VD Anders Bäck förklarar ökningen i Borås med att vi befinner oss i ett mobilt paradigmskifte.

– Vår utveckling har gått från snabb till supersnabb. Många av samhällets tjänster blir nu mobila och vi jobbar tätt med kommunerna för att hjälpa dem att ge sina medborgare trafikbaserad information i sina mobiler, så att man hittar sin parkering snabbare och därmed minskar trafikbelastningen i staden.

Många överbetalar med mynt och kort
När man betalar sin parkering med mynt eller kort måste man veta exakt när man är tillbaka, eller betala i överkant för att vara på den säkra sidan. Om mötet eller ärendet sedan tar längre tid riskerar man att få en p-bot om man inte hinner tillbaka i tid. Enligt en färsk Sifo-undersökning överbetalar de som betalar sin parkering med mynt eller kort med 22 procent. Men oron för att få en p-bot är stor. Över hälften av de som upptäcker att parkeringstiden gått ut, har lämnat sitt möte eller ärende för att flytta bilen eller lägga i mer pengar.

– De som ännu inte övergått till mobilparkering missar den stora fördelen med att själv kunna starta, stoppa eller förlänga sin parkeringstid. Sifos fältstudie visar tydligt att mynt- och kortparkerare betalar för mycket för att vara på säkra sidan. Dessutom är många oroliga för att inte hinna tillbaka i tid, säger Anders Bäck, VD för EasyPark Sverige.