På en av världens främsta konferenser för modeskolor prisades i förra veckan flera av Textilhögskolans forskare.

Polimoda IFFTI Conference arrangerades i år för första gången i Florens och innehöll utvalda utställningar och installationer från hela världen. Bland hundratals internationella bidrag hade flera forskare från Textilhögskolan valts ut för att delta med sin konstnärliga forskning och utav dessa var det två som tog hem priser i IFFTI awards:

– Jag tycker att det är ett bra tecken att så många deltar från Textilhögskolan, det visar att forskningen som sker här är i ropet internationellt och det skapar även stora möjligheter för samarbeten och expansion av det internationella nätverket, säger Ulrik Martin Larsen, doktorand i modedesign på Textilhögskolan.

Ulrik Martin Larsen vann pris för bästa installationsprojekt med sina sju kortfilmer i serien The Choreographed Garnment. Den andra pristagaren från Textilhögskolan var doktorand Maja Gunn som forskar specifikt på hur en kan arbeta performativt och queerfeministiskt med mode. Hon vann ett Junior Faculty award för sitt paper On & Off – The Designer as a Writer, som på konferensen presenterades genom en performance.

– Inom varje projekt jag skapar utgår jag från min egen konstnärliga praktik. Jag tycker det är viktigt att ställa ut och presentera forskningsprojekten även utanför den akademiska världen, säger Maja Gunn.