För tredje året i rad tog Textilhögskolan vid Högskolan i Borås hem en förstavinst i Designers’ Nest Award som avgjordes på Copenhagen Fashion Week i fredags. Camilla Arnbert, masterstudent i modedesign, segrade med sin examenskollektion Surfaced Print från kandidatutbildningen 2015.

– Jag är jätteglad. Men först och främst blev jag chockad. Det tog faktiskt lite tid att smälta vad som hade hänt, säger Camilla Arnbert.

Med sin examenskollektion Surfaced Print vill hon tänja på gränserna för hur man normalt sett hanterar material som används inom printteknik.

– Min utgångspunkt var att jag ville hitta ett nytt sätt att arbeta med digital printteknik. Jag ville att alla beståndsdelar skulle bidra till slutresultatet. Därför bearbetade jag materialet noga och broderade ovanpå innan det var dags för tryck, säger Camilla Arnbert.

Sammanlagt 27 designstudenter från nio designhögskolor i Norden visade upp sina examenskollektioner på modedesigntävlingen på Copenhagen Fashion Week. Av de fyra senaste upplagorna har det blivit tre förstaplaceringar för studenter från Textilhögskolan.

– Jag tycker det här visar att Textilhögskolan håller hög kvalitet. Jag tror framgången beror på att vi strävar efter att tänka nytt, att vi är noga med materialundersökningen och att vi har möjlighet att arbeta i moderna och avancerade labbsalar och verkstäder, säger Camilla Arnbert.

Pia Mouwitz, studierektor på Sektionen för design, håller med.

– Våra studenter är duktiga på att hitta nya uttryckssätt. De är tekniskt kunniga och har en förmåga att jobba väldigt gränslöst. Som utbildare vill vi skapa förutsättningar för att de ska utvecklas ännu mer och vi uppmuntrar alltid studenterna att spränga gränser för vad som är möjligt, säger Pia Mouwitz.

Vad betyder vinsterna för Textilhögskolan?

– Vi är så klart extra glada att vi har lyckats vinna flera år i rad. För Textilhögskolan har det väldigt stor betydelse, inte minst för att det ger en internationell spridning. Och bara själva deltagandet innebär att alla vi som arbetar på Textilhögskolan, tekniker och lärare får en chans att se hur våra studentarbeten står sig i förhållande till andra framgångsrika designutbildningar. Vi är givetvis väldigt stolta och tacksamma över vad våra studenter har presterat.

Det första Designers’ Nest Award delades ut 2005. Priset, som bland annat innefattar en prissumma på 50 000 DKK, delas ut två gånger per år för att belöna och lyfta fram speciellt lovande designstudenter.