Under förra helgen satte de svenska fallskärmshopparna Maria Lundqvist, Stockholm, Carolina Nilsson, Malmö, Filippa Ebersjö, Linköping, Monica Paulsson, Stockholm, Anna Oscarson, Varberg, och Siv Lindgren, Norge, sina namn i historieböckerna genom att sätta flertalet både världsrekord och europeiska rekord i luften ovanför Teuge, Holland.

Kvinnliga fallskärmshoppare från 15 olika europeiska länder gjorde tillsammans en sekvens av olika fjärilsformationer i frifall. Resultatet blev en otrolig serie av 12 rekord på 10 hopp, allteftersom gruppen slog sina egna rekord dag efter dag. Dessa orädda damer kommer från Belgien, Danmark, England, Finland, Frankrike, Holland, Irland, Norge, Rumänien, Ryssland, Schweiz, Skottland, Sverige, Ukraina och Ungern.

Damerna hoppade från tre flygplan som flög på 5 200 meter, en Skyvan och två Super Caravaner. De dök ner för att möta varandra i hastigheter runt 193 km/h för att bygga en serie av olika fjärilsformationer i olika storlekar, följt av andra fjärilsinspirerade formationer. Den helt kvinnliga gruppen gjorde fler frifallsformationer under ett och samma hopp, än någon tidigare gjort, vilket resulterade i flertalet rekord.

*

Initialt grundades organisationen ’Women on Wings’ för att sätta europeiska rekord, men coacherna Marloes Swarthoff från Holland och Lesley Gale från Skottland förstod snabbt att ett världsrekord kunde vara inom räckhåll. Damerna var förvånade över sina egna prestationer, efter att rekord efter rekord slogs under nästan varje hopp.

Den 1 september gjorde 46 kvinnor tre (3) formationer under ett och samma hopp, vilket kvalificerade sig som ett kvinnligt både europeiskt rekord och världsrekord. Nästa dag bjöds fler kvinnor in i gruppen och då gjordes två (2) kompletta formationer under ett och samma hopp med 50 kvinnor, vilket kvalificerade sig till ett europeiskt rekord. Samma dag byggdes otroliga fyra (4) formationer under ett och samma hopp med 53 kvinnor, vilket kvalificerade sig till både europeiskt rekord, samt världsrekord!

På lördagen den 3 september, nu med 56 tjejer, gjorde ’Women on Wings’ två (2) formationer under ett och samma hopp och satte då ett nytt europeiskt rekord! De följde upp med ett hopp i slutet av dagen och avslutade med bravur, då de slutligen bröt sina egna rekord ytterligare en gång med tre (3) formationer under ett och samma hopp och satte därmed ännu ett nytt europeiskt rekord, samt världsrekord!

Fjärilsformationen representerar de kvinnliga fallskärmshopparnas flygkunskaper, skönhet och elegans. Endast 15 % av världens alla fallskärmshoppare är kvinnor, men de tenderar att utmärka sig i denna sport, vilket kräver att de håller huvudet kallt och har förmågan att behålla lugnet under press. Trots att ’Women on Wings’ gjorde att det såg enkelt ut med sina enorma framgångar, fick de bekämpa många hinder, såsom dåligt väder, ett flygplan som gick sönder vid en krock med en fågel, begränsade tillfällen att gå upp på tillräckligt hög höjd på grund av annan flygtrafik till och från Schiphol, Amsterdam. Nästa år siktar ’Women on Wings’ på att slå ännu fler rekord med ännu större formationer.

Marloes kommenterade, ”Jag är så stolt över alla damerna, de kämpade så hårt under varje hopp och de är fantastiska på lagarbete, där alla hjälpte varandra. Att bygga världsrekord är en enorm utmaning, eftersom alla måste prestera inom samma 60 sekunder för att det ska bli ett framgångsrikt fallskärmshopp. Att slå så många rekord var en dröm som blev sann”.