Många djurägare står just nu inför beslutet att ta med eller lämna husdjuret hemma över semestern. För de som planerar att flyga med djuret krävs förberedelse och kunskap om gällande regelverk. Sveland Djurförsäkringar har samlat information som kan vara bra att känna till inför resan.

För djurägare kan det vara svårt att bestämma om husdjuren ska få följa med eller stanna hemma under semestern. Vissa ägare har för vana att lämna husdjuren hos anhöriga eller på djurpensionat, medan andra reser både långt och ofta med sina djur. Nyckeln till en bra semester för alla är god planering.

-Som djurägare bör man fråga sig om husdjuret har samma behållning av att resa som vi människor. Om man har möjlighet att låta någon ta hand om djuret på hemmaplan kan det ofta ha en minst lika trevlig semester hemma även om ägarna åker bort, säger Christine Ehrlander, produktspecialist på Sveland Djurförsäkringar.

Viktigt att ta hänsyn till regelverket
Väljer man att ta med sig husdjuret utomlands är det viktigt att kontrollera om det finns sjukdomar eller parasiter i landet man ska besöka. Det finns också olika regler för husdjur beroende på vart man ska åka. Generellt för utlandsresor gäller att djuret ska vara vaccinerat minst 21 dagar innan avresa, ha ett individuellt EU-pass och en giltig identitetsmärkning. För att få ett pass till en hund vänder man sig till en veterinär. Flera länder kräver också att djuret är avmaskat från dvärgbandmask. Reglerna kan förändras snabbt så det är viktigt att kontrollera senaste informationen hos Jordbruksverket.

Flyga med hunden
Den som ska flyga behöver ta reda på flygbolagets regelverk för djur. Vanligt är att hundar under åtta kilo får åka med inne i planet, medan större hundar ska placeras i en godkänd transportbur som checkas in i lastutrymmet.

-Vissa hundar kan tycka att det är stressande och påfrestande att flyga. Om hunden är känslig för stress eller värme bör man försöka vänja den vid att vistas i buren ett tag innan avfärd, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Att tänka på vid flygresa med hund:

  • Kontrollera reglerna för just din resa på jordsbruksverket.se
  • Undvik att ge stora mängder mat till hunden innan avresa
  • Låt hunden vänja sig vid buren i några dagar innan avresa
  • Ta reda på var närmaste veterinär/djursjukhus finns på ankomstplatsen och nummer dit
  • Om du behöver mellanlanda och byta flyg, kan det nya flygbolaget ha andra regler som man behöver förhålla sig till
  • Förvara vatten i en särskild dryckenhet som är utformad för buren
  • Se till att ha ett reseapotek till hunden