Nu har ridsportens förbundskapten i fälttävlan Staffan Lidbeck bestämt sig. Hans fjärde ryttare till OS-laget är Anna Nilsson, 54 år, från Landskrona med hästen Luron. Reserv blir Linda Algotsson, 44 år, från Kalmar med antingen Fairnando eller Fairnet. Det meddelade SOK, Sveriges Olympiska Kommitté på söndagskvällen.

– Jag har nominerat Anna Nilsson med Luron som fjärde ryttare i OS-laget. Hon har gjort stabila resultat under säsongen, säger Staffan Lidbeck.

Hans motiveringar för Anna Nilsson som lagryttare till OS i Rio de Janeiro är flera: – Visst hästen är till åren, 17 år, men Anna och Luron var med och kvalade svenska laget till OS vid EM i Blair Castle, Skottland och hon tog en fin tiondeplacering i tyska Luhmühlen, en tävling med trestjärnig svårighetsgrad tidigare den här säsongen.

Femte ryttare i hans trupp och reserv blir alltså Linda Algotsson som gör sitt femte OS.
– Jag har, om jag får, namngett två hästar för Linda. Dels Fairnando som Linda red i Aachen i helgen och så Fairnet, som tidigare under säsongen gjort bra resultat. Får Fairnet klartecken veterinärt vill jag ha med den hästen som reserv.

Förbundskapten Lidbeck fick ett genrep och en uttagning i tyska hästmetropolen, Aachen, som han inte ville ha. Tre av fyra svenska ryttare bröt tävlingen. Men han fick ändå en indikation på hur läget är. Hans OS-ryttare Anna Nilsson, 54 år, från Landskrona, valde att bryta efter dressyr och banhoppning.
– En liten svullnad i ett bakben satte stopp. Vi har undersökt Luron och det är inget allvarligt på något sätt, berättar förbundskapten. Så det var rätt beslut att ta.

Linda Algotsson, 44 år från Kalmar, gjorde sitt första OS i Atlanta 1996. Hon red även Aten 2004, Hongkong (Peking) 2008 och London 2012.