Genom forskningen förs djuren vidare. Att förvalta de värdefulla djuren även efter döden, så att både andra djur och människor kan få nya kunskaper, är en hjärtefråga för djurparkens veterinär Therese Hård.
Här berättar hon om de internationella tvärvetenskapliga samarbetena som inletts i Borås Djurpark:
Syftet med de olika projekten är att få ny kunskap som kan gagna både olika djurarter och oss människor. Här finns många likheter, men också många olikheter som vi kan lära oss av. Vi har länge strävat efter att kunna bidraga till att koppla djurparker och forskning närmare varandra. Det senaste samarbetet involverar fyra stora universitet i olika delar av världen. Ett danskt team av hjärtläkare från Århus universitetssjukhus, ledda av Peter Agger, kom till oss för att kunna undersöka ett hjärta från en stor elandantilop. De hoppas därmed på nya insikter som bl.a. kan hjälpa förståelsen av medfödda hjärtfel hos barn.
Samtidigt var João Paulo Coimbra -neurobiolog från Lunds universitet- här för att studera uppbyggnaden av antilopens näthinna. Därmed kan våra kunskaper fördjupas om hur djur uppfattar sin omgivning och vi kan lära oss förutsäga deras beteende i det vilda. Vi sände också material till den världskände professorn Paul Manger, vid universitetet i Witwatersrand i Sydafrika.
Förutom detta specialgranskades idisslarens mag- tarmkanal åt en anatomiexpert, professor Marcus Clauss, vid universitetet i Zürich.
Det finns många duktiga kollegor runt om i världen, och vi är tacksamma för den inspiration och det kunnande som de ger vidare. Vi är glada över att kunna vara med och bidraga till deras forskning.