ABBA The Museum lanserar sin största nyhet sedan öppningen i maj 2013. Fyra exakta avbilder i silikon av ABBA-medlemmarna Frida, Agnetha, Björn och Benny klädda i sina legendariska scenkostymer från slutet av 70-talet. Arbetet med figurerna har pågått i drygt ett år hos den skicklige figurmakaren Göran Lundström på Effektstudion i Hammarby Sjöstad, Stockholm.

ABBA-medlemmarna själva har varit synnerligen delaktiga i framtagningen av sig själva som figurer. Detaljerade mått har tagits på alla fyra, för att komma utseendet så nära som möjligt, så som det var då.

Göran Lundström, Effektstudion är den svenske maskören och skulptören bakom konstverken.

Hösten 2013 fick Göran uppdraget att tillverka ABBA som helfigurer. I början av mars 2015 lanseras nu ABBA-figurerna som är världsunika i sitt slag.

– Det är svårare att få till porträttlikheten när man inte har tillgång till personen ifråga och bara får förlita sig på fotografier, säger Göran Lundström och fortsätter; Men de är världsunika eftersom vi har kunnat ta exakta mått på alla fyra ABBA-medlemmarna som utgångspunkt, vilket har gjort att de är så nära originalen vi kunde komma, säger Göran Lundström.

Figurerna är i silikon och hantverk från topp till tå. Porträtten är skulpterade baserat enbart på mått och fotografier. Varje hårstrå är ditsatt för hand, händerna har gjutits av deras egna händer och därefter modellerats. 100-tals bilder har använts för att upptäcka de små anletsdragen i ansiktena och färgskalorna med ögon, hår, ögonbryn och tänder. Totalt har ett team på över 35 personer arbetat med figurerna för att säkerställa den höga kvalitet och hantverk som har krävts av uppdragsgivaren, ABBA The Museum.