Sommar och grillkvällar är härliga, men innebär en hel del faror för våra hundar. Till synes harmlösa benrester, grillspett och majskolvar kan vara rent livsfarliga.

– Varje år kommer det in hundar som har blivit dåliga av att äta majskolvar och andra grillrester. Tyvärr får vi ofta lov att göra kirurgiska ingrepp för att kunna hjälpa hunden. Vi vill uppmärksamma djurägare på detta för att undvika onödiga veterinärbesök och mycket lidande säger Nina Kjellerstedt, veterinärmedicinskt ansvarig på Evidensia Djursjukvård .

Många tänker att grillrester är naturligt avfall som man kanske slänger i naturen eller öppna komposter. Hundar med sitt fina luktsinne letar lätt rätt på matresterna som luktar gott. Det kan gå fort när hunden snabbt vill tugga i sig sitt fynd. Det är inte ens säkert att man som djurägare lägger märke till vad som skett förrän hunden får symptom.

– Om hunden börjar kräkas, blir hängig, verkar ha ont i magen, slutar bajsa eller får illaluktande diarré så kan det vara tecken på att något fastnat i tarmen. Vad många inte vet är att kärnan i majskolven inte bryts ner och att den dessutom är lömskt utformad för att fastna på vägen genom kroppen. Vanliga grillpinnar bryts inte heller ned och kan dessutom med sina vassa ändar skada inre organ.

Får din hund dessa symptom bör du kontakta veterinär omgående.

Varje år gör Evidensias veterinärer en mängd operationer för att plocka ut grillrester som fastnat och i värsta fall skadat tarmar och inre organ. Det är ingrepp som man som hundägare kan slippa genom att vara uppmärksam. Tänk på att inte låta grillen stå obevakad, duka undan rester och släng dem på ett säkert sätt.