Det svenska herrlandslaget i handboll inleder sin laddning inför EM i Polen i januari med att möta Ryssland. Matchen spelas i Halmstad den 5 november 18.15.

– Sverige och Ryssland har mötts i många häftiga dueller genom åren och jag är säker på att det här också kommer att bli en tuff och jämn match, säger förbundskaptenen och Halmstadsbon Ola Lindgren.

Halmstad Arena är skådeplatsen för prestigemötet mellan Sverige och Ryssland, de två stora giganterna i världshandbollen på 90-talet och början av 2000-talet. De ryska inslagen var därför flera när ”Bengan Boys” förra året spelade en jubileumsmatch mot ett världslag i just Halmstad.

– Arenan var slutsåld då och det var en riktig handbollsfest. Vi tror och hoppas att Halmstadsborna sluter upp även den här gången när två bra landslag möts inför EM, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska Handbollslandslaget AB.

– Handbollen har alltid haft en framträdande roll i Halmstad. En landskamp i Halmstad Arena skapar möjligheter för alla handbollsintresserade här och i omnejd att få ta del av världsstjärnor på hemmaplan, säger Ann Johansson, på Halmstad Convention Bureau

Som spelare vann Ola Lindgren och Staffan Olsson två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver vardera. Enda gången de misslyckades att ta EM-guld var 1996 när Ryssland med Dimitrij Torgovanov och Lev Voronin var för starka. Den ryska duon var också med och besegrade Sverige i OS-finalen i Sydney 2000. Nu leder de det ryska landslaget.

– Vi ser det som en stor möjlighet för Hallands ungdomar ledare och tränare att få se en landskamp av hög internationell klass. De får då möjlighet att få inspiration, utbildning, nya influenser, säger Lars-Göran Wendel

–En landskamp av denna dignitet lyser upp tillvaron i höstmörkret. Vi tror också att en landskamp stärker intresset för handbollen generellt sett i Halmstad och det är perfekt för våra många ungdomar inom Halmstad Handboll att få se sina idoler på nära håll, säger Christian Albinsson från HK Drott

Biljetterna till matchen i Halmstad Arena släpps den 24 september.