Fredagen 14 augusti startar årets upplaga av Veteranmarschen. Hundratals veteraner och anhöriga från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna kommer då att gå från Örebro för att påbörja en 30 mil lång vandring genom Mälardalen med slutmål Stockholm och Norrmalmstorg. Inledningsetappen gästas av Örebro läns landshövding Maria Larsson.

Veteranmarschen arrangeras av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, SVF, varje sommar. Syftet är att uppmärksamma Sveriges alla civila och militära veteraner och deras anhöriga.

– Den svenska allmänheten vet för lite om sina veteraner, och politikerna som beslutar om insatserna är dåliga på att erkänna veteranerna och att prata till dem och om deras kompetens. Barack Obama lyfte i sitt State of the Union-tal i år att veteraner har kompetens som är värdefull i alla företag och verksamheter. Om även svenska politiker kan ge den typen av erkännande har vi kommit långt, säger Anders Ramnerup, generalsekreterare i SVF.

30 mil till fots genom Mälardalen
Årets upplaga av Veteranmarschen börjar i Örebro den 14 augusti och tar sig sedan 30 mil genom Mälardalen. Innan slutmålet Stockholm nås kommer marschen ha hunnit stanna i Arboga, Köping, Västerås, Eskilstuna, Strängnäs, Enköping, Bålsta och Livgardet i Kungsängen.

– Det är en fantastisk upplevelse att gå Veteranmarschen, säger Lars-Göran Nyholm, initiativtagare till marschen. Att få känna gemenskapen och kamratskapen från insatsen på nytt och träffa alla snälla och hjälpsamma människor på vägen gör att det är hur lätt som helst att gå 30 mil.

Gula bandet säljs till förmån för Sveriges veteraner
Under Veteranmarschen kommer SVF även att sälja Gula bandet – en internationell symbol som säljs till förmån för veteraner och soldater i utlandstjänst. Genom Gula bandet kan veteraner och anhöriga få extra ekonomiskt stöd för att täcka ökade kostnader för till exempel sjukvård eller medicin som behövs efter insatsen.