Tioåriga flatcoated retrievern Hicka, eller Hinnared’s Snoa som hon heter i stamtavlan, ger alla narkotikasmugglare i Skåne skrämselhicka med sin doftsäkra nos. Nu har hennes arbete tillsammans med sin förare Ingemar Paulsson, 62, resulterat i utmärkelsen Årets narkotikasökhund 2015.

Hicka är en rutinerad narkotikasökhund som snart ska få gå i pension efter en lång och framgångsrik tjänst i Tullverket. Med det tidigare regelverket skulle hon ha pensionerats när hon fyllde tio men numera finns ingen bortre gräns så länge man klarar de funktionskontroller som genomförs fyra gånger per år.

– Hon är fortfarande pigg och alert och klarar hon kontrollerna får hon fortsätta åtminstone till i sommar, säger Ingemar som själv bara har några år kvar till pensionen.

– Hicka blir min sista tjänstehund, vilket känns lite vemodigt efter 32 år som hundförare inom Tullverket, fortsätter Ingemar.

Hicka kommer från Hinnareds kennel ett par mil utanför Borås precis som pappan till Ingemars förra tjänstehund, en stor och stark hane.

– Hon är lika snabb och har samma arbetslust som han hade men väger betydligt mindre och är därmed mer lätthanterlig, vilket underlättar vid sök på tåg, säger Ingemar. Där är det ofta trångt och svårframkomligt bland passagerarna och vi har bara sju–åtta minuter på oss att söka igenom sex vagnar.

Hicka och Ingemar är stationerade i Trelleborg men arbetar främst vid Öresundsbron med såväl tåg- som biltrafik.

Ingemar beskriver Hicka som en mycket reaktionssnabb narkotikasökhund, som är lätt att läsa av.

– Som hundförare handlar det mycket om att läsa hunden, berättar Ingemar. Det är hunden som arbetar och själv sitter man i baksätet!

Utöver att hon är snabb och arbetsvillig lyfter Ingemar fram att hon gärna spontansöker och själv deltar i selekteringsarbetet på såväl person som fordon.

Bland de minnesvärda insatserna finns såväl stora som små beslag där Hicka visat hur viktig hon är för ett lyckosamt arbete och Ingemar lyfter fram den fantastiska utveckling av narkotikasökhundarna som han kunnat se under sina över trettio år som hundförare inom Tullen.

– I dag reagerar de på oerhört små mängder narkotika tack vare alltmer förfinade träningsmetoder, säger Ingemar.

Hicka och Ingemar Paulsson kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 12 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Priset ett resestipendie på 20 000 kr för Ingemar och ett smaskigt ben samt en skön säng från Biabädden och 6 månaders foder från Royal Canin till Hicka. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Juryns motivering:

”Med en outtröttlig iver att alltid vilja göra sitt allra bästa, tar sig tioåriga Hicka an uppgiften att avslöja narkotikasmuggling. Oavsett hur tuff arbetsmiljön än är för hunden utför hon sitt arbete med stor effektivitet och utan att noggrannheten i sökandet eftersätts. Tillsammans med sin förare Ingemar Paulsson under mer än åtta år är de ett enastående effektivt bevis på vad en hund och dennes förare tillsammans under många år kan uträtta i Tullverkets arbete med att bekämpa narkotikasmuggling. Hicka med sin förare Ingemar Paulsson var även nominerade till årets narkotikasökhund både 2013 och 2014. Det visar på ett mycket väl fungerande ekipage år efter år. Hicka är utbildad inom Tullverket och donerad av Svenska Inner Wheel.”

Juryn bestod av Birgitta Lundehed, rådspresident för Svenska Inner Wheel, Ulf Uddman, vd på Svenska kennelklubben och Therese Mattsson, generaltulldirektör vid Tullverket.