Sommarnöjet Florö i Fjällbacka skärgård och Årås säteri utanför Ulricehamn. I juni samlas deltagare från hela landet för att rusta upp en del av Västra Götalands kulturarv. Den som gillar äldre hus och vill lära sig praktiskt bygghantverk kan nu anmäla sig till årets byggnadsvårdsläger.

Snickeri, måleri, putsarbeten och fönsterrenovering, pappspänning och golvläggning. Erfarna hantverkare lär ut praktisk byggnadsvård när årets lägerdeltagare samlas i juni. Bland de ideellt engagerade finns allt från arkitekter och ingenjörer till glada amatörer. På dagarna varvas hantverksmomenten med utflykter och på kvällarna äts gemensamma middagar.

Mellan Ulricehamn och Mullsjö står Årås säteri som fram till 2011 under många år fått förfalla. Sedan dess har ett ägarbyte inneburit förändring. Årås bygdegårdsförening som nu äger husen arrangerar i år sitt tredje byggnadsvårdsläger. Den här gången står puts, golv och fönsterrenovering på schemat.

– Vi förvärvade byggnaderna för att vi ville vara säkra på att de inte skulle stå och förfalla. Nu är det vår skyldighet att vårda dem så att de blir en positiv del i utvecklingen av bygden. Det är också roligt att kunna blanda nytta med nöje på det här sättet, berättar Gösta Isaksson som tillsammans med Sven-Olov Larsson är årets lägerledare på Årås.