Det svenska juniorlandslaget bjuder in de norska juniorerna till gemensamt sparringsläger i Idre Fjäll i mitten av juli. Det blir fokus på högintensiva pass där åkarna får utmana varandra, säger Martina Höök, ansvarig tränare för juniorlandslaget.

Den 20–24 juli samlas det svenska juniorlandslaget på läger i vackra Idre, i Dalarna. Till lägret har Svenska Skidförbundet även bjudit in sin norska motsvarighet.

– Det är ju ingen hemlighet att Norge är väldigt duktiga och har varit det under lång tid. Därför blir det inspirerande för våra aktiva att få träna tillsammans med deras juniorer, säger Rikard Grip, förbundskapten för de svenska längdlandslagen.

Med på lägret blir de 16 svenska åkare som ingår i juniorlandslaget, samt lika många från Norge. Träningsupplägget görs av Martina Höök, juniorlandslagstränare i Sverige, och Anders Byström, juniorlandslagtränare i Norge.
– Vi kommer ha ett fartläger med fyra riktigt högintensivapass på fem dagar. Det blir race och tävlingar man mot man, berättar Martina Höök.

En stor del av träningen genomförs på rullskidor, som exempelvis ett skaterace från Idre by till Idre Fjäll. Men det blir även en del löpning.
– Bland annat kör vi ”Idre-testet”, som de flesta landslagsåkare gjort någon gång i karriären. Då springer man rakt uppför fjället, säger Martina Höök, som framhäver vikten av att de aktiva får tillfälle att matcha varandra då och då:
– Det är lätt att vara bäst hemma, men när man får möjlighet att mäta sig med andra kan man få insikt i vad man behöver utveckla. Dessutom är det ju alltid roligt att träffa andra under lägren.

För ett år sedan var det norrmännen som bjöd in de svenska juniorerna på träningsläger tillsammans med andra nationer. Nu bjuder alltså Sverige tillbaka och det gör man gärna.
– Det är intressant för både oss ledare och för de aktiva att träna med andra nationer. Sverige och Norge ligger relativt nära varandra i träningsupplägg och åkarnivå. Därför vill vi gärna upprepa Norges fina initiativ om gemensamt läger, säger Rikard Grip.

Men det var inte helt lätt att få till lägret. Idre Fjäll är ett mycket populärt besöksmål även sommartid och när det var dags att boka in lägret fanns det inte mycket ledigt boende. Men i Idre Fjäll löste man uppgiften.
– Det är så klart glädjande att många landslag vill komma och träna hos oss. De uppskattar vårt helhetskoncept och de fantastiska träningsmöjligheter som vi kan erbjuda året runt, berättar John Lundmark, Vd Stiftelsen Idre Fjäll.

Med på lägret finns:

Damer

Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, Johanna Hagström, Falköpings SK, Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF, Moa Lundgren, IFK Umeå, Moa Olsson, Vansbro AIK, Emma Ribom, Kalix SK, Linn Svahn, IFK Umeå, Emma Tahlin, Hudiksvalls IF.

Herrar

Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF, Fredrik Arnberg, Stockviks SF, Jonas Eriksson, Falun/Borlänge SK, Hugo Jacobsson, Falun/Borlänge SK, Leo Johansson, Skillingaryds FK, Jacob Nystedt, Hudiksvalls IF, Adam Persson, IF Hallby SOK, Erik Rosjö, IF Hallby SOK.