Höjda varseltal och en olöst hamnkonflikt får Västsvenska Handelskammarens konjunkturindikator att tillfälligt vända nedåt men företagen i Borås ser fortsatt ljust på konjunkturutvecklingen.

 – De flesta konjunkturindikatorerna ligger kvar på höga nivåer men ett stort antal varsel drar ner vår konjunkturindikator något säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

– De höga varseltalen till trots så är arbetsmarknaden fortsatt stark. Överallt i Västsverige, i bransch efter bransch skriker företagen efter kompetenta medarbetare och konsumtionen hos de västsvenska hushållen ligger kvar på en hög nivå. Det visar att vi är inne i en mycket stark konjunktur säger Johan Trouvé.

I prognosen ser Handelskammarens företagspanel i Boråsregionen fortsatt god konjunktur på lång sikt men något sämre på kort sikt.

– Sverige är världens 6:e mest globaliserade land. Den ökande graden av populism och protektionism vi ser i omvärlden, inte minst från USA skapar troligtvis osäkerhet säger Ove Lillestöl, regionchef Sjuhärad.

– Även den återkommande konflikten i Göteborgs hamn riskerar att påverka handeln med omvärlden och leda till försämrad konkurrenskraft. Samtidigt ser vi nu en allt mer tilltagande kompetensbrist som skapar viss osäkerhet hos våra företag

– Att Boråsföretagen ser fortsatt ljust på framtiden trots riskerna är ett styrkebesked avslutar Ove Lillestöl.

Så görs Handelskammarens konjunkturindikator
Den västsvenska konjunkturindikatorn utgörs av regional data sammanvägd i en månatlig mätserie där nya jobb, varsel, export, konsumtion och konkurser inkluderas.

Den västsvenska konjunkturprognosen genomförs utifrån en svarspanel med över 400 västsvenska företag från både industri- och tjänstesektorn, vilka varje månad får frågan om sin uppfattning om konjunkturens utveckling på 3 och 12 månaders sikt.