De flesta husägare utsätter sina fötter för helt onödiga risker när de klipper gräset. Många klipper i foppatofflor eller till och med barfota, vilket bidrar till tusentals olyckor om året.

Sol och regn om vartannat gör att landets gräsmattor just nu växer som ogräs. Men trots att husägare varje år går hundratals varv med klipparen slarvar de flesta med att skydda sina fötter. Det visar en tidigare undersökning från försäkringsbolaget If bland 3 829 hus- och stugägare.

En majoritet av de tillfrågade i undersökningen har någon form av mjuka skor på sig när de klipper gräs – fyrtio procent har gymnastikskor, nio procent foppatofflor medan två procent till och med är barfota.

– Även om gräsklipparen inte känns som den farligaste maskinen att hantera kan man skada sig riktigt illa om något händer. Varje vår och sommar får vi in ett flertal fall där folk fått amputera fingrar och tår efter gräsklippning, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Ett typiskt tillfälle då många skadar sig är när de knuffar klipparen uppför en backe, halkar och får den över foten. Vissa blir också av med fingrarna då de försöker peta ut något som fastnat i klipparen, utan att först stänga av den.

Skor med stålhätta är det överlägset bästa skyddet mot skador, men bara tio procent av de tillfrågade – mest män – brukar klippa gräset i sådana.

Förutom rejäla skor är dödmansgrepp det viktigaste du kan ha på din gräsklippare – med den funktionen vet du att knivarna inte fortsätter att snurra om du skulle tappa kontrollen över klipparen, säger Caroline Uliana.

Vad har du oftast på fötterna när du klipper gräset?

Kvinnor Män
Gymnastikskor 40 % 41 %
Stövlar 24 % 18 %
Skor med stålhätta 5 % 15 %
Träskor 10 % 10 %
Foppatofflor 12 % 7 %
Jag är barfota 1 % 2 %
Annat 8 % 7 %