120 000 personer skadar sig årligen inomhus och kvinnor som är 65 år eller äldre löper dubbelt så stor risk att göra sig illa i bostaden jämfört med män i samma ålder.

Fallolyckor är den typ av olyckor som leder till flest dödsfall och allvarliga skador bland äldre människor. Det visar statistik som presenterats tidigare av Civilförsvarsförbundet i samarbete med Nationellt centrum för lärande från olyckor vid Räddningsverket.

Vi pratar ofta om hur lätt det är att halka och skada sig på vintern när is och snö gör det förrädiskt utomhus. Men enligt NCO sker 60% av olyckorna inomhus.

För att minska risken att ramla och skada sig i hemmet kan man bland annat undvika lösa mattkanter och sladdar, se över belysningen hemma och använda hallskydd.

– Just nu är vi inne i en viktig period när vi förebygger halkolyckor utomhus och ger tips om broddar, halkskydd och så vidare. Men det är viktigt att inte glömma bort och belysa de problem som sker dagligen året runt, säger ortopedtekniker Stefan Åberg på Gå&Löp kliniken i Sverige.

Skillnaden mellan män och kvinnor är benskörheten som gör att en äldre kvinna ofta får svårare skador jämfört med män i samma åldrar. Dessutom lever kvinnor längre. Lårbenshalsen är den vanligaste inomhusskadan och handledsskador är vanligast vid utomhusolyckor. Gå&Löp klinikerna runt om i Sverige rekommenderar speciella inomhusskor som är stabila, ger support för foten, har en halkfri sula och är lätt att bära. I dag finns det skor som är speciellt lämpade för att undvika fallskador inomhus.

Vid vinterunderlag rekommenderar Stefan att ha skor med grovräfflade ytter/slitage sulor, helst i ett bra rågummimaterial, dubbade skor eller halkskydd som både har dubbar i häl och framfot.

– Var redo, snön kommer lika överraskande varje år. Ha framförhållning. Det kan rädda många från att skada sig i vinter, avslutar Stefan.