Malmöfestivalen är snart här, och i år spelar Städa Sverige en viktig roll i att hålla festivalområdet trevligt. Tillsammans med Malmö stad och lokala idrottsföreningar genomför Städa Sverige ett städuppdrag under festivalen som går av stapeln den 9-16 augusti.

Malmö stad har länge samarbetat med föreningar för att städa och återinvestera pengarna i kommunen. I år fortsätter kommunens samarbete med Städa Sverige för att engagera ännu fler idrottsungdomar och andra föreningsmedlemmar. För att delta i uppdraget måste man vara minst 16 år gammal. Vi välkomnar även äldre deltagare som styrelsemedlemmar, ledare och föräldrar.

Förutom att idrottsungdomarna håller festivalområdet fint, så finns det ett starkt symboliskt värde i att besökarna ser deras engagemang. Genom att aktivt delta i städningen hoppas vi att våra ungdomar kan inspirera festivalbesökarna att ta ansvar för sitt eget skräp. När besökarna ser ungdomarna arbeta för en skräpfri miljö, hoppas vi att det uppmuntrar dem att använda soptunnorna istället för att slänga skräpet på marken. På så sätt kan vi tillsammans skapa en mer hållbar och trivsam festivalupplevelse.

– Malmöfestivalen är glada över att fortsätta samarbetet med Städa Sverige där vi i fjol hjälpes åt att ta ett nytt grepp kring städningen på festivalområdet. Med bättre planering och struktur skapade vi ett upplägg som fungerade bra vilket också syntes genom en renare och mer hållbar festivalmiljö. Inför uppdraget utbildas ungdomarna och kan sedan vara med och sprida kunskapen vidare kring avfall och dess miljöpåverkan. Det känns också kul att vi i gengäld kan bidra till att föreningarna får ett bidrag i kassan för framtida aktiviteter, säger Ebba Wall, Bygg- och logistikansvarig på Malmöfestivalen.

Initiativ har utöver miljöaspekten även en djupare betydelse för social hållbarhet. Genom att aktivera idrottsungdomar i städuppdrag får de möjlighet att tjäna pengar till sina idrottslag, vilket stärker deras ekonomiska förutsättningar och främjar laganda. Pengarna som tjänas genom städuppdraget används ofta till att finansiera viktiga aktiviteter som träningsläger, cuper och ny utrustning, vilket bidrar till att utveckla den lokala ungdomsidrotten och skapa en meningsfull fritid för unga människor. Genom att delta i Malmöfestivalen och visa upp sitt engagemang för en renare miljö, bidrar idrottsungdomarna till att skapa ett starkare, mer sammanhållet samhälle där hållbarhet och gemenskap står i fokus.

– Vi är stolta över att få vara en del av Malmöfestivalen och att kunna inspirera både våra ungdomar och festivalbesökarna till socialt engagemang och bättre avfallshantering. Tack vare våra deltagare kan vi göra en verklig skillnad, säger Hélene Tullberg, projektledare på Städa Sverige.