Bristen på programmerare i Sverige sägs stanna upp IT-utvecklingen och fungerar som en flaskhals för digitaliseringen. Allra störst brist på rätt kompetens är det i Stockholm och Linköping. För att komma till rätta med problemet måste fler utbildas inom IT. Det gäller även att försöka få in nyanlända med IT-kunskaper på den svenska arbetsmarknaden.
Enligt en prognos från branschorganisationen IT- och Telekomföretagen som publicerades år 2017 kommer Sverige att ha en enorm brist på programmerare i framtiden. År 2022 krävs det 70 000 programmerare i landet och inom hela EU saknas det en miljon programmerare. Det är på grund av att den tekniska innovationen ökar som bristen förväntas bli så stor. Allt fler tekniska produkter utvecklas och det krävs programmerare som ser till att apparaten eller den digitala produkten fungerar som det är tänkt. Enligt Siri Hönig som är utbildningsansvarig på programmeringsskolan Technigo kommer efterfrågan på programmerare inte att minska:
– De flesta bolag erbjuder digitala tjänster och är ju alltså IT-bolag på ett eller annat sätt, så de kommer behöva den här kunskapen förr eller senare, säger hon i SvD:s Ekonomistudion.
Ett obligatoriskt ämne i grundskolan
För att motverka den stora kompetensbristen har flera nya utbildningar startat i Sverige. Höstterminen 2018 började alla svenska barn i grundskolan att lära sig programmering i ämnet matematik och teknik. I Sverige ska därmed samtliga elever som slutar grundskolan förstå grunderna i programmering samt ha en förståelse för digitaliseringen i samhället. Programmering har även införts som ett obligatoriskt ämne i 16 andra europeiska länder. England var först med att införa programmering i läroplanen år 2014 och precis som i Sverige var det landets digitalisering samt bristen på rätt kompetens som låg bakom beslutet.
Företag snabbutbildar programmerare
Flera svenska organisationer har börjat erbjuda gratiskurser för att snabbt få fram rätt kompetens. Grupper som Pink Programming, Tjejer Kodar och Epicenter Campus organiserar en kort programmeringsutbildning som ger snabbspår till jobb. Fokus ligger på att lära ut Javascript, ett prototypbaserat skriftspråk som används för att programmera webbläsare samt frontend- och backend-lösningar. Enligt programmerare är JavaScript dynamiskt nog för att kunna användas i flera olika områden och därför är det många utbildare som lär ut det språket.
På Epicenter Campus väljs 30 studenter ut bland cirka 1000 sökande och de får lära sig Fullstack Javascript utan några kostnader. Efter tre månaders studier är de garanterade jobb på bolag som Klarna, Telia, MrGreen eller LeoVegas. Enligt Epicenters medgrundare Richard Andemark är det många som börjar utveckla spel för ett casino online eller för olika spelutvecklare:
– Studenterna gör många browserbaserade spel och eftersom behovet är extra stort hos spelbolagen blir det så att många börjar i just den branschen, säger Richard Andemark.
Nyanlända kan motverka bristen
En kompetenskälla som än så länge är outnyttjad är programmerare och IT-utbildade som är nyanlända i Sverige. Flera flyktingar som anländer till landet har någon form av IT-bakgrund samt examen från hemlandet, men utan rätt nätverk är det svårt att hitta jobb. Många har dessutom varit tvungna att sluta jobba eftersom de har varit på flykt och har väntat på uppehållstillstånd. Eftersom IT-kunskaper och programmering är något som ständigt måste hållas uppdaterat måste därför deras kunskaper förnyas. Projektet Integrify Sweden i Göteborg som grundades 2017 försöker hjälpa nyanlända att borsta av sina kunskaper samtidigt som de lär ut nya färdigheter. Projektet kan även erbjuda praktikplatser och intygar kompetenser när det är dags att söka jobb. Genom att samarbeta med Arbetsförmedlingen hoppas Integrify Sweden att nyanlända kan få in en fot i den svenska IT-världen, samtidigt som det hjälper Sveriges brist på programmerare.